kunstbus
Dit artikel is 05-04-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Mary Shelley

Engels schrijfster, geboren 30 augustus 1797, overleden 1 februari 1851 Bournemouth.

Mary Wollstonecraft/Godwin was de dochter van de feministe Mary Wollstonecraft en de filosoof William Godwin.

Mary Shelley trouwde met de schrijver en dichter Percy Bysshe Shelley die regelmatig bijeenkomsten van bekende auteurs organiseerde. Geïnspireerd door de verhalen van de literaire kopstukken uit die tijd, schreef Mary Shelley op 19-jarige leeftijd de roman Frankenstein.

Frankenstein

Frankenstein met de ondertitel 'the Modern Prometheus' is een roman dat verscheen in 1818, en in een herziene en verbeterde versie in 1831. Frankenstein is de naam van de persoon die het monster Frankenstein schiep. Het werk wordt gerekend tot de in die tijd populaire 'Gothic novel' waarin geheimzinnigheid, verderf, verval, geesten, vampiers (Dracula), krankzinnigheid en dergelijke het thema waren. Ook wordt het werk wel gezien als het eerste voorbeeld van sciencefiction.

Ontstaan
In 1816 brachten Mary Godwin en haar man Percy Bysshe Shelley, een bezoek aan Lord Byron in Zwitserland die na het lezen van een bloemlezing van Duitse spookverhalen zijn vrienden, waaronder ook zijn arts Polidori, uitdaagde om ieder een eigen verhaal te schrijven. Byron zelf schreef een fragment gebaseerd op de vampierverhalen die hij tijdens zijn reizen door de Balkan had gehoord. Polidori gebruikte dit fragment om de roman 'The Vampyre' te schrijven (1819), de inspiratiebron voor alle daaropvolgende vampierverhalen. Mary legde bij deze gelegenheid de basis voor 'Frankenstein'.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.