kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Maurice Maeterlinck

Belgisch Franstalig schrijver uit Vlaanderen, geboren 29 augustus 1862 Gent - overleden 6 mei 1949 Nice.

Maurice Polydore Marie Bernard graaf Maeterlinck, auteur van dichtbundels, theaterwerk én natuurkundige publicaties, werd wereldberoemd met zijn toneelstuk 'L'oiseau Bleu' (De Blauwe Vogel) en won in 1911 de Nobelprijs voor de Literatuur. Drie jaar later belandde zijn werk op de katholieke index van verboden boeken.

Maurice Maeterlinck is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het symbolisme. In zijn teksten, die vaak een sprookjesachtig karakter hebben, wilde hij de grote waarheden openbaren die schuilgaan in de ons omringende werkelijkheid. Zoals veel kunstenaars uit zijn tijd was Maeterlinck gefascineerd door de duistere kanten van het leven.

Biografie
Hij werd opgevoed in een gegoede familie, en genoot zijn opvoeding in het Sint-Barbaracollege (Jezuïeten) te Gent. Hij studeerde rechten, maar hij had al vlug door dat hij niet geschikt was voor deze studierichting.

Tijdens een verblijf in Parijs kreeg hij de smaak te pakken van literatuur. Hij wordt schrijver, eerst van toneelstukken, later van natuurfilosofische essays.

Maeterlinck debuteert in Parijs met zijn enige bundel gedichten: "Serres chaudes" in 1889.

Hetzelfde jaar wordt zijn eerste toneelstuk "La Princesse Maleine" opgevoerd. Hij kreeg een goede kritiek van Octave Mirbeau (een criticus van Le Figaro), en zijn faam was meteen gemaakt.

Zijn werk vol melancholie, mystiek en de schaduw van de dood, wordt het boegbeeld van het symbolisme. Het stuk "Pelléas en Mélisande" (1892) krijgt zelfs nog een tweede leven als opera van Claude Debussy. Rond de eeuwwisseling ligt Parijs aan zijn voeten en wordt zijn werk vertaald in twintig talen.

Hij legt zich toe op het schrijven van essays met een natuurwetenschappelijke, filosofische inslag, waaronder "La Vie des Abeilles" ("Het leven van de bijen", 1901) en "L'Intelligence des Fleurs" ("De kennis van bloemen", 1907).

Eén van Maeterlinck's weinige luchtige stukken "L'Oiseau Bleu" (1908) werd in Moskou gecreëerd en daar ook voor het eerst opgevoerd door het Moskous Academisch Kunsttheater (MChAT). Het eens zo populaire toneelstuk heeft blijkbaar een band met Rusland. In 1976 wordt het voor de derde keer vertaald naar het grote scherm. Deze maal filmt men in Rusland met een redelijk indrukwekkende cast; Elizabeth Taylor neemt zowaar vier rollen voor haar rekening. Jane Fonda doet haar duit in het zakje als "De Nacht". Bij gebrek aan blauwe vogels schildert men duizenden duiven blauw. Alle moeite is tevergeefs. De film is een ongelooflijke flop. Maar dat ligt uiteraard niet aan het stuk zelf.

Maeterlinck geniet een ongelooflijke populariteit. In 1911 wordt hij wereldwijd gelauwerd. Hij ontvangt als eerste en voorlopig enige Belg de Nobelprijs voor Literatuur. In eigen land is het enthousiasme iets minder. De kerkelijke overheid plaatst er in 1914 zijn gehele oeuvre op de lijst van verboden werken.

In 1932 werd hij door Koning Albert I tot graaf benoemd.

Websites: www.ntgent.be, www.degrootstebelg.beKlik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 4.