kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Max Velthuijs

Max Velthuijs werkte als grafisch ontwerper, gaf een aantal jaren les aan de kunstacademie in Den Haag en is tekenaar/schrijver van beroep.

'Ik voelde me altijd meer tekenaar. Nog steeds eigenlijk. Het schrijven is noodzakelijk, omdat er een verhaaltje bij de tekeningen moet.'

Prentenboekenmaker en illustrator Max Velthuijs heeft het meeste op met dieren. Kikker, Eend, Varkentje: het zijn de helden van de kinderkamer, die Velthuijs voorzag van geheel eigen karakters. Over Kikker verschenen inmiddels negen schitterende prentenboeken, waarvan er vele zijn bekroond.

Max Velthuijs werd op 22 mei 1923 in Den Haag geboren in een gezin met drie oudere zussen.
Op school vond Max het moeilijk om stil te zitten. Als iets hem niet interesseerde, ging hij tekenen. Op zijn derde was hij al verslaafd aan tekenen.

In de oorlog verhuisde het gezin Velthuijs naar Arnhem en daar mocht Max naar de Kunstacademie. Toen de directeur zijn tekeningen zag, mocht hij meteen naar het tweede jaar van de afdeling Reclame. Aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem volgde hij een opleiding tot grafisch ontwerper/schilder. (door de oorlog niet afgemaakt) Daarna was hij jarenlang werkzaam in het reclamevak.

Max was heel veelzijdig. Hij illustreerde voor diverse bladen en maakte spotprenten, en daar verdiende hij wat geld mee. In de jaren vijftig werkte hij voor het communistische weekblad Uilenspiegel, was grafisch ontwerper voor onder andere PTT, KLM en Shell en maakte affiches, postzegels, boekomslagen, advertenties en tv-spotjes.

Als ontwerper maakte Max Velthuijs boekomslagen. Uitgeverij Van Goor vroeg hem een omslag voor een kinderboek te maken, en zo is hij bij de kinderboeken terechtgekomen. De eerste illustraties voor een kinderboek dateren uit 1962, waarna hij al snel carrière maakte als kinderboekillustrator.

In 1962 illustreerde hij zijn eerste kinderboek, Versjes die we nooit vergeten. Die tekeningen werden op de Frankfurter Buchmesse ontdekt door een uitgever uit Zwitserland, en die gaf Max opdracht ook een boek van hem te illustreren. Toen Max de tekst voor dat boek las, dacht hij: Dat kan ik zelf ook wel, en beter!

Eerste boek verschenen in Nederland: De jongen en de vis (1972), tekeningen én tekst van Max Velthuijs. Het boek verscheen in Zwitserland en werd meteen vertaald. Sinds die tijd maakt Max altijd zelf de verhalen bij zijn tekeningen.

In 1977 kreeg hij zijn eerste Gouden Penseel voor Het goedige monster en de rovers. In 1986 volgde een Gouden Penseel voor Klein-Mannetje vindt het geluk. Vooral zijn boeken over Kikker vielen nogal eens in de prijzen. De tekeningen daarin zijn net vrolijke, heldere schilderijtjes met subtiel weergegeven uitdrukking in houding en gezichten.

Prijzen:
1986 Vlag en Wimpel (illustraties) voor De eend en de vos : een dierenfabel
1989 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 5 t/m 8 jaar voor De olifant en de krokodil
1989 Vlag en Wimpel (tekst) voor Een taart voor kleine Beer
1990 Tip van de Nederlandse Kinderjury 6 t/m 9 jaar voor Kikker is verliefd
1990 Zilveren Griffel voor Kikker is verliefd
1990 Vlag en Wimpel (illustraties) voor Kikker is verliefd
1991 Vlag en Wimpel (tekst) voor Trompet voor Olifant
1992 Zilveren Penseel voor Kikker en het vogeltje
1992 Gouden Griffel voor Kikker en het vogeltje
1993 Gouden Penseel voor Kikker in de kou
1993 Zilveren Griffel voor Kikker in de kou
1995 Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg 6 t/m 8 jaar voor Kikker en de vreemdeling
1996 Vlag en Wimpel (tekst) voor Kikker is een held
1997 Gouden Penseel voor Kikker is kikker

2004 Hans Christian Andersen Prijs
Velthuis kreeg in Kaapstad uit handen van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Nadine Gordimer en van bisschop Desmond Tutu de Hans Christian Andersen Prijs. Die wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een schrijver/tekenaar die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kinderliteratuur. In 1988 ontving Annie M.G. Schmidt deze prestigieuze prijs.

Dinsdag 25 Januari 2005 Illustrator en schrijver Max Velthuijs is overleden aan de gevolgen van kanker. Max is 81 jaar geworden. Max Velthuijs drukte als prominent illustrator een belangrijk stempel op de hedendaagse Nederlandse kinderboekcultuur.

http://www.kikkervriendjes.nl/
http://www.kikkerfeest.nl/
leesplein

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.