kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Melvin Burgess

Engelse schrijver, geboren in 1954 in Londen.

Melvin Burgess begon met schrijven toen hij twaalf jaar was en zijn leraar hem een 10 gaf voor zijn werk.

Hij werd journalist nadat hij op zijn achttiende de school verliet.

Op zijn twintigste schreef hij zijn eerste boek en schreef door in zijn vrije tijd totdat hij op zijn vijfendertigste fulltime schrijver werd.

In 1990 kwam zijn eerste boek uit: The cry of the wolf.

Burning Issy 1992
An angel for may 1992
The baby and fly pie 1993
Loving April 1994
The earth Giant 1995

Tiger tiger 1996
Lee Yung heeft veel geld over voor de tijgers van Malham Tiger Park. Maar de jonge tijgerin Lila heeft bijzondere gaven en laat zich niet zo makkelijk doden. Bovendien is ze vastbesloten iedereen te doden die het op haar soortgenoten heeft voorzien.

Junk 1996
Voor het boek 'Junk' gebruikt hij de verhalen van zijn broer die een drugsverslaafde was en van vrienden die aan de drugs waren. Dit boek, waar hij Internationaal mee doorbrak, won hij de Guardian Fiction Award en de Carnegie Medal mee.

Kite 1997

Bloodtide, al in 1999 geschreven en in 2001 bij Penguin uitgekomen.
Bloodtide combineert de ontroering van Billy Elliott met de gedaantewisselingen van Tiger, Tiger en het uitzichtloze van de harde wereld uit Junk. Bloedtij speelt zich af in het toekomstige Londen. Machtswellustelingen zaaien er onheil, afschuwelijke proefbuismonsters lopen er rond, mensonterende oorlogen barsten uit en armoede en wantrouwen zijn algemeen. Bedreigd door halfmensen strijden twee bendes in Londen om de macht. Om tot een verdrag te komen wordt de 14-jarige dochter van de ene leider uitgehuwelijkt aan die van de rivaliserende bende.

Voor zijn boek, Bloodtide, moest de auteur verantwoording afleggen. Want het toont de duisterste kant van de mens: verkrachting, moord, bloeddorstige wraaknemingen, drugs en incest. Herhaaldelijk wordt hem in de pers gevraagd waarom hij denkt dat tieners zo graag over de donkere kant van het bestaan zouden lezen. Boeken voor jonge mensen moeten opwindend zijn, stelt hij, zo opwindend mogelijk, onverschillig over welk onderwerp ze gaan. Verder heeft hij er het volster vertrouwen in dat jongeren perfect de grens tussen fictie en het echte leven onderscheiden. Burgess is erg blij met de zogenaamde volwassenwording van het kinderboek. In principe kunnen alle onderwerpen aan bod komen, dus ook seks, drugs en geweld, zolang je er ernstig mee omspringt.

Billy Elliot
In de jaren tachtig in Groot-Brittannië vinden mijnwerkersstakingen plaats. Langzaamaan gaan alle mijnen dicht, met grote sociale drama's als gevolg natuurlijk. Billy Elliots vader en broer zijn allebei bij de stakingen betrokken. Billy is op worstelles, maar danst liever. Alleen…ballet is niet voor jongens…

Melvin Burgess heeft vele boeken van formaat geschreven, die zich onderscheiden door hun variatie: The Baby and Fly Pie en Billy Elliott voor jongere lezers, Tiger, Tiger voor de wat ouderen (ongeveer klas 4) en Junk voor de hoogste klassen van het havo en vwo.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 3.