kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Michael Dibdin

Engelse auteur, geboren op 21 maart 1947 te Wolverhampton.

Dibdin kreeg vooral bekendheid door zijn serie boeken met de zwaarmoedige en hypochondrische commissaris Aurelio Zen in de hoofdrol.
Alle Zen-boeken, die zich door heel Italië afspelen - van Venetië tot Sardinië, van de Italiaanse Alpen tot het Vaticaan - zijn ook in Nederlandse vertaling verschenen. Voor de eerste aflevering 'De rattenkoning' kreeg Dibdin al direct de grootste Amerikaanse thrilleronderscheiding, de Golden Dagger Award. In Frankrijk werd hij onderscheiden met de Grand Prix de Littérature Policière.

Dibdin werd in 1947 in Wolverhampton geboren. Hij bezocht scholen in Schotland en Ierland en studeerde Engels aan de universiteiten van Sussex in Engeland en het Canadese Alberta. Zijn grote kennis van Italië, die uit de Zen-boeken spreekt, deed hij op toen hij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, vier jaar doceerde aan de universiteit van Perugia.

Dibdin hanteerde een uitgesproken literaire stijl en had een uitzonderlijk oog voor details. Maar, zoals een recensent van zijn uit 2005 stammende boek 'Terug naar Bologna' schreef: "Er valt bij hem geen mus van het dak zonder dat het een functie heeft." In Italië zelf sloegen Dibdins boeken veel minder aan. "De Italianen hebben een hele elitaire houding als het om iets gaat dat je als genre of thriller of mysterie kunt betitelen", zei hij.

Dibdin debuteerde in 1978 met 'The Last Sherlock Holmes Story', een parodie op de Holmes-boeken in de vorm van een terugblik op het leven van de detective van de hand van Dr. Watson.

Dibdin trouwde drie keer. Zijn derde vrouw Kathrine Beck is zelf thrillerschrijfster onder de naam KK Beck.

De van oorsprong Britse thrillerauteur Michael Dibdin is op 30 maart in het Amerikaanse Seattle na een kort ziekbed overleden. Vlak voor zijn dood wist Dibdin nog een tiende aflevering van een Aurelio Zen-avontuur af te ronden, dat onder de titel 'End Games' zal verschijnen.

Bibliografie
End Games (2007)
Terug naar Bologna (2005)
Medusa (2003) Medusa
En dan sterf je (2002)
Een goede afdronk (1998) A long finish
Cosi fan tutti (1996) Cosi fan tutti
Duister visioen (1995) Darc Spectre
De dode lagune (1994) Dead lagoon
Moord in het Vaticaan (1992) Cabal
Vendetta (1991) Vendetta
De rattenkoning (1989) Ratking

Websites: www.crimezone.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 602.