kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Muriel Spark

Britse schrijfster

Dame Muriel Spark -echte naam Muriel Sarah Camberg- werd op 1 februari 1918 in Edinburgh Schotland geboren.

Net als Greene en Evelyn Waugh was Spark, dochter van een joodse vader en een anglicaanse moeder, een katholieke bekeerling die in haar werk morele en filosofische kwesties aan de orde stelde. "Ik propageer het katholieke geloof niet, maar op een rare manier zouden mijn boeken door niemand anders dan een katholiek geschreven kunnen zijn", zei ze in 1997 in een kranteninterview.

In het begin van haar carrière bestudeerde ze Britse auteurs als Wordsworth en de zusters Bronte.

In 1957 schreef ze haar debuutroman "The Comforters". Dit werd al direct goed ontvangen.

Twee jaar later raakte ze bekend bij het brede publiek met de tragikomedie "Memento Mori", over doodsbedreigingen in een bejaardentehuis.

Na de zedenschets "The Ballad of Peckham Rye" uit 1960 en "The Prime of Miss Jean Brodie" (Juffrouw Brodies beste jaren) nam ze plaats in de galerij van grote Britse auteurs. "The Prime of Miss Jean Brodie" verscheen in 1961 en werd later bewerkt voor Broadway en verfilmd.

Het twee jaar later verschenen The Girls of Slender Means (Meisjes met een smalle beurs), gebaseerd op de ervaringen die ze opdeed toen ze al beginnend schrijfster in Londen het hoofd boven water moest zien te houden, wordt door velen als haar beste boek beschouwd. De schrijver Graham Greene hielp haar in die jaren uit de nood met een maandelijkse toelage.

Spark verliet met haar vriendin, de schilderes en beeldhouwster Penelope Jardine, Groot-Brittannië eind jaren zestig en vestigde zich na een korte periode in de Verenigde Staten via Rome definitief in Toscane.

De meeste van Sparks boeken zijn dun en sober en grappig geschreven, met een bizarre plot. In The Driver's Seat uit 1970 is de hoofdpersoon op zoek naar iemand die haar wil vermoorden.

Spark werd in 1993 geridderd en werd in 1997 voor haar hele oeuvre onderscheiden met de David Cohen Literatuurprijs.

Muriel Spark is vrijdag 14 april 2006 op 88-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in de Italiaanse stad Firenze. Ze wordt begraven in het Toscaanse dorpje Civitella della Chiana, waar zij de afgelopen 26 jaar woonde en waarvan zij ereburger was.

Gavin Wallace van de Schotse Raad van de Kunsten, die in 2004 een literaire beurs naar haar vernoemde, noemde Spark "de beste schrijfster van Schotland, zo niet van het hele Verenigd Koninkrijk, die een onlosmakelijk onderdeel van het culturele landschap vormde".

In totaal schreef Muriel Spark meer dan twintig romans en won er ettelijke literaire prijzen mee. Er verschenen ook drie gedichtenbundels en biografische boeken over onder andere de familie Bronte.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.