kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Odysseus

Odysseus Laërtiadès of Ulixes (Lat.) is een figuur in de mythencyclus rond de Trojaanse Oorlog. Hij is de koning van het eiland Ithaka, zoon van Laërtes en Antikleia, een listige Griekse aanvoerder die na tien jaar de oorlog met een list weet te winnen, waarna hij nog eens tien jaar rondzwert voor hij thuiskeert. Hij is een belangrijk personage in de Ilias van Homerus als een van de belangrijkste Griekse helden; Homerus' Odyssee is volledig aan Odysseus gewijd.

Navolging van de figuur Odysseus
Niet alleen de Romeinen gebruikten de figuur Odysseus, met "hun" Ulixes, om verhalen op te inspireren of hem er een hoofdrol in te laten spelen. Ook nu nog komt hij regelmatig voor in boeken en verhalen.
In Dantes' Inferno brandt Odysseus in de hel tussen de kwade raadgevers (evenals Diomedes). Hij vertelt Dante en Vergilius dat hij na al zijn omzwervingen nog een laatste reis heeft gemaakt, naar de louteringsberg op de andere kant van de aarde, waar God zijn schip liet zinken.
Odysseus speelt ook een rol in Shakespeares Troilus en Cressida. James Joyce' Ulysses is naar hem genoemd.

Odysseus in de kunst
Odysseus komt geregeld terug in de oude en hedendaagse kunst. De Grieken schilderden hem al veelvuldig op vazen en borden, maar ook schilders uit de 15e en 16e schilderden hem op doeken.
Het verhaal van Odysseus en zijn avonturen zijn vaak verfilmd. De bekendste verfilming is The Odyssey, met Armand Assante als Odysseus.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Odysseus.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.