kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Orhan Pamuk

Turkse schrijver, (Istanbul, 7 juni 1952).

Hij geniet internationaal aanzien als een van de grootste Turkse schrijvers van het moment en van deze eeuw. Belangrijkste thema's in zijn werk zijn de conflicten en de tegenstellingen tussen Oost en West, islam en christendom, traditie en moderniteit. Deze thema's worden behandeld in een schrijfstijl die "een mengsel is van oosterse verteltraditie en stijlelementen van de westerse moderniteit" (bron: Juryrapport Vredesprijs). Zijn boeken zijn vertaald in dertig talen. In 2006 is aan Pamuk de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend. Hij is hiermee de eerste Turk die deze prijs ten deel is gevallen.

Controverse
Expliciete uitspraken over de Armeense genocide en het gewapende conflict met de Koerden hebben samen met zijn status als intellectueel hem in Turkije al sinds enige tijd tot een controversieel persoon gemaakt. Afhankelijk van wie het gevraagd wordt is hij of een groot schrijver of een landverrader.

Proces
Onderdeel van deze controverse was de aanklacht tegen hem in oktober 2005 wegens belastering van de Turkse identiteit (Artikelen 301 en 305 van de Turkse strafwet). Deze aanklacht berustte op uitspraken die hij deed tijdens een interview over de genocide op de Armeniërs. Hij zei: "In Turkije werden een miljoen Armeniërs en 30.000 Koerden vermoord. Daarover spreekt niemand en zij haten mij omdat ik erover spreek..."

De Nobelprijswinnaars Günter Grass, José Saramago en Gabriel García Márquez en de EU drongen bij Turkije aan op seponering van de aanklacht.

Bij de eerste zitting op 16 december 2005 werd het proces verdaagd tot februari 2006. Op 22 januari 2006 werd bekend dat de Turkse justitie de aanklacht tegen Pamuk introk, omdat de betrokken wet ten tijde van het gewraakte interview nog niet van kracht was.

Prijzen
In oktober 2005 werd aan hem op de Frankfurter Buchmesse de Vredesprijs van de Duitse Boekhandel uitgereikt.

Op 12 oktober 2006 werd aan Pamuk ook de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend. De Zweedse Academie motiveerde die toekenning onder meer als volgt: "In zijn zoektocht naar de melancholieke ziel van zijn geboortestad heeft Pamuk nieuwe symbolen voor de botsing en interactie van culturen ontdekt" (dit betreft een vertaling). Aan deze prijs is een geldbedrag van 1,1 miljoen euro verbonden.

Bibliografie
1982 - Cevdet Bey ve Oðullarý (Nederlands: Meneer Cevdet en zijn zonen)
1983 - Sessiz ev (Nederlands: Het huis van de stilte)
1985 - Beyaz kale (Nederlands: De witte vesting)
1990 - Kara kitap (Nederlands: Het zwarte boek)
1992 - Gizli Yuz (filmscenario) (Nederlands: Het verborgen gezicht)
1995 - Yeni hayat (Nederlands: Het nieuwe leven)
1998 - Benim adým Kýrmýzý (Nederlands: Ik heet Karmozijn)
1999 - Öteki Renkler (Nederlands: De andere kleuren)
2002 - Kar (Nederlands: Sneeuw)
2003 - Ýstanbul: Hatýralar ve Þehir (Nederlands: Istanbul: herinneringen en de stad)

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Orhan_Pamuk

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 192.