kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

P.F. Thomese

P.F. Thomése

Nederlands schrijver, geboren 23 januari 1958 in Doetinchem.

Van 1979 tot 1984 is P.F. (Pieter Frans) Thomése redacteur en verslaggever bij het Eindhovens Dagblad. In 1984 pakt hij zijn geschiedenisstudie voor drie jaar weer op, maar voltooit deze niet. Daarna schrijft Thomése voor het weekblad De Tijd en levert hij bijdragen voor NRC Handelsblad, enkele regionale dagbladen en Vrij Nederland.

Een aantal malen belandde Thomése in stevige literaire polemieken. Leon de Winter verweet hem antisemitisme naar aanleiding van een column van zijn hand in de GPD Dagbladen. Joost Zwagerman verweet hem dubbelhartigheid inzake cultuurpessimisme; Thomése had medio jaren negentig in de Revisor een essay gepubliceerd getiteld 'De narcistische samenzwering', waarin hij het commercialisme in de literatuur hekelde. Naar de mening van critici verweet hij echter schrijvers als Connie Palmen datgene wat hij nadien ook zelf zou doen: het zoeken van publiciteit met autobiografische literatuur.

Thomése publiceert zijn eerste literaire verhaal in 1986 in het literair tijdschrift De Revisor. Dit verhaal maakt in 1990 deel uit van zijn debuut in boekvorm, de novellenbundel Zuidland. Van januari 1998 tot april 2001 was Thomése redacteur van De Revisor. In september 2007 verscheen zijn roman Vladiwostok over het "politieke bedrijf" in Den Haag, de media en andere valkuilen.

Prijzen
1991 - AKO Literatuurprijs voor Zuidland
2003 - Max Pam Award voor Schaduwkind

Bibliografie
1990 - Zuidland
1994 - Heldenjaren
1996 - Haagse liefde & De vieze engel
1999 - Het zesde bedrijf
2001 - Greatest hits
2003 - Schaduwkind
2005 - Izak
2007 - Vladiwostok!

Website: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/P.F._Thom%C3%A9se


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 626.