kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Patrick McCabeGeboren 27 maart 1955 in Clones is een Iers toneel- en romanschrijver

McCabe ontving zjn opleiding aan St Patrick's Training College in Dublin en begon in 1980 les te geven aan Kingsbury Day Special School in London. McCabe won de Ierse Pers Hennesy Award met zijn korte verhaal The Call.

McCabe schreef 5 romans waaronder : The Butcher Boy (1992), een zwarte komedie verteld door een verwarde jonge slachthuismedewerker; het boek won de Irish Times Ierse Literatuur Prijs voor Fictie.
The Dead School (1995), een verhandeling over de tegenslagen van twee leraren uit Dublin.
Breakfast on Pluto (1998), het verontrustende verhaal van een travestiete prostituee, die betrokken raakt bij Republikeinse terroristen.
The Butcher Boy en Breakfast on Pluto stonden beide op de shortlist voor de Booker Prize voor fictie.

Verder schreef McCabe een kinderboek The Adventures of Shay Mouse (1985), en een collectie korte verhalen Mondo Desperado uitgegeven in 1999.

In 1992 werd zijn toneelstuk Frank Pig Says Hello, een bewerking van The Butcher Boy, voor het eerst uitgevoerd tijdens het Dublin Theatre Festival. Het toneelstuk is gepubliceerd in Far from the Land: Contemporary Irish Plays (1998). In 1996 kwam voor het eerst de filmadaptatie van The Butcher Boy uit, geregisseerd door Neil Jordan.
McCabe's korte verhalen zijn gepubliceerd in de Irish Times en de Cork Examiner en zijn werk is uitgezonden door de RTÉ in Ierland en de BBC.

Patrick McCabe woont in Sligo in Ierland met zijn vrouw en twee dochters. Zijn roman Emerald Germs of Ireland (2001), is een zwarte komedie over moedermoord Pat McNab en zijn pogingen zijn nieuwsgierige buren af te weren. Zijn roman Winterwood uitgegeven in 2006 werd in 2007 uitgeroepen tot de Hughes & Hughes/Irish Independent Irish Novel of the Year.

websites: www.contemporarywriters.com, www.parool.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 20.