kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Celan

Paul Celan (Czernowitz, 23 november 1920 - Parijs, rond 20 april 1970) was het meest gebruikte pseudoniem van Paul Antschel (een anagram van zijn achternaam in het Roemeens: Ancel). Hij werd geboren in Roemenië, leefde lange tijd in Oostenrijk en Frankrijk en schreef in het Duits. Naast zijn werk als dichter bezorgde hij de Duitse literatuur ook een groot aantal vertalingen van poëzie uit het Frans, Engels, Russisch, Italiaans, Roemeens, Portugees en Hebreeuws.

Celan wordt algemeen beschouwd als een der grootste dichters van de twintigste eeuw. Hij schreef, beïnvloed door het symbolisme en het surrealisme, gedichten waarin hij op vervreemdende wijze zijn ervaringen met de Holocaust verwerkte. Heel bekend is zijn gedicht Todesfuge, waarin hij bezwerend het lot van de joden in de vernietigingskampen oproept. Zijn poëzie wordt gaandeweg hermetischer, al bevatten veel van zijn gedichten verwijzingen naar historische en politieke gebeurtenissen.

Celan gaat spaarzaam met woorden om en schrijft op de rand van het zwijgen. Hij gebruikt gewaagde metaforen en neologismen, die hij voor een deel haalde uit lectuur van geologische boeken.

In 1960 ontving hij de Georg-Büchner-Preis.

Werk
Mohn und Gedächtnis (1952)
Von Schwelle zu Schwelle (1955)
Sprachgitter (1959)
Die Niemandsrose (1963)
Atemwende (1967)
Fadensonnen (1967)
Lichtzwang (1970)
Schneepart (postuum 1971)
Zeitgehöft (postuum gedichten uit de nalatenschap 1976)

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Celan

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 90.