kunstbus
Dit artikel is 03-12-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Eluard

pseudoniem van Eugène Émile Paul Grindel, Frans dichter, geboren 14 december 1895 in Saint-Denis - gestorven 18 november 1952 in Charenton-le-Pont

Pacifisme
Eluard, zoon van een boekhouder, groeide op in een Parijse voorstad. Bepalend voor Eluard werden zijn ervaringen in de Eerste Wereldoorlog, waar hij als soldaat aan deelnam en waarin hij een zware gasverwonding opliep.
In de gedichten die na de oorlog werden geschreven, wordt zijn pacifistische houding tot uitdrukking gebracht. Eluard keert zich tegen de gruwelijkheden en de ellende van de oorlog Mourir de ne pas mourir, 1924; Capitale de la douleur, 1926).

In de jaren twintig sloot Eluard zich aan bij de dadaïsten en bij de surrealisten. Hij hoorde al snel bij de belangrijkste kunstenaars van de avant-garde. Hij was zeer bevriend met de schilder Max Ernst en met de dichters André Breton en Louis Aragon.

Verzetsstrijder
Onder de indruk van de Spaanse burgeroorlog (1936-'38) versterkte hij zijn politieke geëngageerdheid; tegelijkertijd nam hij steeds meer afstand van de surrealisten.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, waaraan hij als soldaat deelnam (1939-'40), sloot hij zich aan bij de communistische partij in Frankrijk (1942) en werd hij een actief verzetsstrijder tegen de nationaal-socialistische machthebbers Le livre ouvert, 1940-'42; Poésie et vérité, 1942. Na het einde van de oorlog heeft Eluard zich actief voor de vrede ingezet.

Andere werken
Au rendez-vous allemand (1944)
Le temps déborde (1947)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.