kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Mennes

Paul Mennes (1967)

Literaire Lente 2007 -- Paul Mennesis een Vlaams schrijver

In de romans van Paul Mennes komt de tegenstelling tussen lichtvoetige oppervlakkigheid en cultuurkritiek samen: zijn romans zijn satires die zich richten tegen de oppervlakkige consumptiecultuur, maar spreken zich nauwelijks in cultuurkritische termen uit. Het werk van Mennes wordt dan ook vaak geassocieerd met de brat-pack-schrijvers Brett Easton Ellis en Douglas Coupland.

Mennes debuteert in 1994 met Tox, een korte, realistische roman. Het gaat over drie verveelde jongeren die leven in een Vlaams provinciestadje, het boek zou bekroond worden met de Vlaamse Debuutprijs. De roman valt op door de fijnzinnige constructie en de nihilistische thematiek. In zijn volgende roman Soap (1995) hanteert Mennes de genrewetten van de soap in een portret van enkele jongeren in de jaren negentig. Geweld, consumptisme en beeldcultuur beheerst het leven van de jonge hoofdfiguren. Het laatste deel van wat later als de trilogie Toast wordt uitgegeven, is Web (1997) dat zowel wat betreft de fijnzinnige constructie en de thematiek aansluit bij de eerdere romans. De verhalenbundel Web is volgens Mennes een afkorting van Weer Een Boek.

In 1999 verschijnt Kaufhaus, een hedendaagse bewerking van Dante's klassieke Divina Commedia, over de beeldschone Beatrice en Dante's afdaling in de onderwereld. Het boek is een onderdeel van het multimediaproject Kaufhaus Inferno, dat Mennes samen met Eric Joris ontwikkelde. Het project bestaat uit een theatervoorstelling, een tentoonstelling, een stripalbum en kunst op het internet.

Kaufhaus toont de wereld der verdoemden als een drukbezocht winkelcentrum, het Mekka van de consumptiemaatschappij. In Mennes' versie van de helletocht worden de rivieren van de onderwereld liften en de veermannen liftboys. Vergilius, Dante's gids, zeult een laptop met zich mee en spreekt in tenenkrommende anglicismen.

Met Poes poes poes (2001) wint Mennes 'de beste zin in verhalend proza', een prijs van het tijdschrift Tzum. De zin luidt: 'Soms had ze er toch een beetje spijt van dat ze geen feng-shui, tai chi, macrobiotiek of biseksualiteit gekozen had voor haar spirituele groei.' Het jurycommentaar: 'het ironische karakter van de zin waarin verschillende modieuze termen na een opsomming tot een climax komen. De zin geeft een tijdsbeeld weer en is door de satire tegelijkertijd een commentaar op de moderne tijd.' Poes poes poes stond ook op de longlist van de Gouden Uil literatuurprijs 2002. Paul Mennes bewerkt de roman tot een experimenteel theaterfeuilleton-op-doek in vijf afleveringen, dat qua vorm lijkt op een televisiefeuilleton én tegelijkertijd elementen uit film en theater incorporeert. Het stuk gaat in 2003 in première. Kamermuziek is de titel van zijn laatste roman.

Mennes heeft een grote passie voor elektronische muziek en ontwerpt ook eigen composities, zogenaamde soundscapes. Die stukken zijn te horen op festivals als 'De Nachten' en 'Crossing Border'.

1994 Tox (Nijgh & Van Ditmar):
Meeslepende roman over de jeugd in een Vlaams provinciegat. Orf, het hoofdpersonage, is één brok onverschilligheid. Alleen zijn steeds extremere onderwerpingsfantasiën over de Blonde Motorgod tonen iets van gevoel. Tox, zijn beste vriend, zou alles doen om zijn neus met 'ego' te vullen. En Belladonna, een vriendin, is op zijn minst prettig gestoord. Het is de eerste keer in de Vlaamse literatuur dat de huidige lost generation zo bijtend wordt beschreven.

1995 Soap (Nijgh & Van Ditmar):
Snel, grappig en cynisch: Soap van Paul Mennes. De gesjeesde biologiestudent David Tinea maakt kennis met de scene in discotheek Caravaggio. Hij raakt verstrikt in erotische intriges en beleeft met volle overgave de zwarte kant van het bestaan. Als in een echte soap passeren ook Davids familie, vrienden en kennissen de revue. Ondertussen zorgt de psychopaat Zork ervoor dat de cast behoorlijk wordt gedecimeerd. Een gitzwarte en tegelijk hilarische roman over mensen die zich afsluiten van de realiteit.

1997 Web (Nijgh & Van Ditmar):
Verhalenbundel

1998 Toast (Nijgh & Van Ditmar):
Toast bevat de eerste drie boeken van Paul Mennes: de romans Tox en Soap, en de verhalenbundel Web. Het is de trilogie van een uit de hand gelopen feest. Vanaf zijn met de Vlaamse debutantenprijs bekroonde Tox in 1994 wordt Paul Mennes gerekend tot de belangrijkste Nederlandstalige jonge schrijvers, de enige opvolger in Vlaanderen van de generatie van "de mooie jonge goden": Herman Brusselmans en Tom Lanoye. In 2001 verscheen Mennes' roman Poes poes poes. Over Tox schreef Ronald Giphart: "Een indrukwekkende debuutroman. [...] Mennes is het meest belovende Vlaamse literaire talent." Over Soap schreef Tom Lanoye: "Fassbinder meets Batman, Gerard Reve meets Ice-T. Het is Beavis en Butthead voor volwassenen - maar dan wel volwassenen met stalen zenuwen, met een goed gevoel voor slechte smaak en een slecht gevoel voor fake sentimenten." Over Web schreef De Standaard: "Hard, vermakelijk-grof en actueler dan ooit. Zijn verhalen gaan fast forward zonder omkijken."

1999 Kaufhaus (Nijgh & Van Ditmar):
Dante's verhaal over de beeldschone Beatrice en zijn eigen afdaling in de onderwereld gaat al eeuwen mee. Het is nu onder handen genomen door tekenaar Eric Joris en schrijver Paul Mennes.
De wereld der verdoemden die Dante in de Divina Commedia toont, bestaat vandaag nog steeds. Het is een pretpark van ijdelheden, volgestouwd met fitnessapparatuur, fastfood en illusies. Joris en Mennes laten hun Dante ronddolen in het Mekka van de consumptiemaatschappij: het koopcentrum, het Kaufhaus. Een stad in de stad waar alles waar is zolang je er geld voor kunt neertellen. Samen met zijn gids Vergilius ontmoet Dante bizarre wezens en infernale toestanden. Wie het Kaufhaus binnenstapt moet alle hoop laten varen.

2001 Poes Poes Poes (Nijgh & Van Ditmar):
Het einde van de wereld is gisteren begonnen, maar niemand heeft het door. In tijden van klimaatwijzigingen en prinselijke huwelijken zorgt een naderende eclips voor breaking news. Cameraploegen en nieuwsgeile journalisten haasten zich naar Drempel, het dorp waar de eclips volledig te zien zal zijn. Niet alle dorpsbewoners ontvangen hen enthousiast. Vijf dagen lang terroriseren beide partijen elkaar met brandende ambitie, grootse bekentenissen en zelfgebakken appeltaart. Daarna gaat het licht uit. De personages uit Poes poes poes zijn voornamelijk verliefd op zichzelf, wat in het beste geval vijftien seconden bruikbare televisie oplevert. Hoewel het verhaal zich afspeelt op het platteland, is er weinig verschil tussen dorpsmensen en cynische stedelingen. De eclips zal het flauwe zonnetje van alle illusies doven. In het duister zien we allemaal zwart. Paul Mennes heeft met 'Poes poes poes' een meesterlijke roman geschreven over wie we zijn en wat we willen. Niets lijkt zo zoet als de waan van de dag. Tot we verplicht zijn om in de spiegel te kijken. 'Poes poes poes' is een feest van inktzwarte humor. Wie van het einde van deze godvergeten eeuw iets wil onthouden, kan bij Paul Mennes terecht. - Ons Erfdeel Hard, vermakelijk-grof en actueler dan ooit. Zijn verhalen gaan fast forward zonder omkijken. - De Standaard

2007 Kamermuziek (Nijgh & Van Ditmar):
De bijna dertigjarige Sam Penn is een Oblomov van de eenentwintigste eeuw. Op zijn kamer denkt hij na over Het Grote Verhaal dat hij ooit zal schrijven. Dan wordt hij door zijn ouders gedwongen het nest te verlaten, onder het motto: 'Je verliest geen zoon, je krijgt er een kamer bij.' Sams leven krijgt een nieuwe wending als hij een huis moet delen met Cosi, een meisje met een beroep waarvoor ze zich schaamt, en Otter, een jongen die dichter bij zijn computer staat dan bij de rest van de mensheid. Samen proberen ze een alternatieve familie te vormen en in harmonie met elkaar te leven. Maar de buitenwereld dringt zich op.'s Nachts klinken er vreemde geluiden en de buren houden er bizarre praktijken op na. Sam raakt steeds verder verwijderd van zijn huisgenoten en gaat op onderzoek uit. De gevolgen zijn schokkend. Kamermuziek is een geestige en haarscherpe roman waarin de hoofdpersonen zin trachten te ontdekken in de onzin van een op hol geslagen wereld.

websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Mennes .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 164.