kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul van Loon

Nederlandse Poëzie- en prozaschrijver voor kinderen

Geboren: 17-04-1955 te Geleen in Limburg. In 1961 verhuisde het gezin naar Waalwijk.

Paul van Loon volgde vanaf 1972 de opleiding 'Illustratief tekenen' op de kunstacademie in 's-Hertogenbosch. Hij studeerde hier vier jaar, maar maakte de opleiding niet af.

Hij werkte heel kort als illustrator, schreef verhalen voor kindertijdschriften, en koos al snel voor het schrijven van kinderboeken.

In 1977 verscheen zijn eerste verhaal in het 'Brabants Dagblad'.

Voordat Paul van Loon griezelboeken begon te schrijven had hij al een heleboel boeken geschreven in series voor beginnende lezers of voor kinderen die moeite hebben met lezen, vooral voor uitgeverij Zwijsen.

Paul van Loon (1955) debuteerde in 1983 als kinderboekenschrijver met Boven op tante Agaat.
Paul van Loon illustreerde het boek 'Een droom van een oom' (1983) van Rita Törnqvist.

Paul van Loon trouwde in 1988 met Hadjidja Tehupelasury. Ze kregen een dochter: Manisha. Paul van Loon woont met zijn vrouw en dochter in Drunen.

Paul van Loon werkt zorgvuldig aan zijn imago van griezelschrijver. Hij draagt altijd een zonnebril en een donker pak, zegt dat hij alleen 's nachts schrijft en geeft maar weinig informatie over zichzelf.

Tien jaar lang was hij voorzitter van het Geheimzinnige Griezelgenootschap (GG), dat inmiddels in ruste is. Samen met het GG schreef hij 10 'Griezellige' verhalenbundels en twee bundels met griezelverzen.

Paul van Loon schrijft niet alleen griezelverhalen, hij maakt ook boeken óver griezelen. Zo schreef hij bijvoorbeeld Het Griezelhandboek. Daarin beschrijft hij alle kenmerken van alle soorten griezels. Voor uitgeverij Zwijsen maakte hij boekjes voor beginnende lezers. Daarnaast schrijft hij af en toe een humoristisch boek of een spannend detectiveverhaal.

Zijn bekendste boeken zijn die over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus.

Hij won zes keer de prijs van de Nederlandse Kinderjury. In december 2005 verscheen een bioscoopfilm van De griezelbus, waarvoor in januari 2006 een Gouden Film werd uitgereikt. Paul van Loon geeft af en toe muzikale voorlezingen met zijn band Paul van Loon & Ander Gespuis.

Websites: www.paulvanloon.nl, www.schrijversinfo.nl, nl.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 715.