kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Paul Verlaine

Paul 1896), Frans dichter.

Verlaine werkte eerst als ambtenaar bij het ministerie en leidde daarna een rusteloos zwerversbestaan dat louter afhing van zijn drankzucht en enkel werd onderbroken door een gevangenschap van twee jaar omdat hij zijn vriend Arthur Rimbaud met een schot verwond had. Zijn pogingen om als landbouwer of leraar opnieuw een plaats in de maatschappij te verwerven, mislukten.

De verdienste van de dichter muzikaliteit in het lyrische spreken. De taal wordt niet in de eerste plaats gezien als medium voor een beredeneerde mededeling, maar de klank- en de suggestieve kracht van de taal wordt op de voorgrond geplaatst als uitdrukking van stemmingen en indrukken (symbolisme). In de meeste van zijn gedichten wordt een morbide, surreële wereld voorgesteld, waarin het Ik tevergeefs houvast en identiteit zoekt. Verlaine is de voorloper van de zogenaamde decadentie resp. estheticisme, dat de Europese beschaving en cultuur afwijst met als belangrijkste vertegenwoordigers Arthur Rimbaud en Stéphane Mallarmé.

Belangrijkste werken: "Poèmes Saturniens" (1866), "Fêtes galantes" (1869), "La bonne chanson" (1870), "Romances sans paroles" (1874).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.