kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Philip PullmanBritse fantasy schrijver, geboren 19 oktober 1946 te Norwich.

Philip Pullman schrijft voor zowel volwassenen als de jeugd. Zijn bekendste werk is de trilogie van fantasy romans Het Gouden Kompas (His Dark Materials), verschenen in 1995, 1997 en 2000. Hiernaast schreef hij nog vele andere boeken die voornamelijk voor kinderen zijn, maar ook groeiende interesse bij volwassen lezers krijgen.

Biografie
Philip Pullman werd in 1946 in Engeland geboren als zoon van een luchtmachtofficier. Door het beroep van zijn vader en later zijn stiefvader, die ook in het leger diende, reisde hij in zijn vroege jeugd de hele wereld over, waaronder Zimbabwe en Australië. Vanaf zijn elfde keerde hij terug naar het Verenigd Koninkrijk en woonde in Noord-Wales.

Na de middelbare school studeerde Pullman Engels vanaf 1963 aan het Exeter College in Oxford. Na zijn afstuderen in 1968 heeft hij vanaf zijn 25e twaalf jaar lang les gegeven aan middelbare scholen in Oxford. Hier begon hij met het schrijven van kinderboeken.

Pullmans eerste uitgebrachte werk was The Haunted Storm die een gedeelde nummer één werd bij de New English Library's Young Writer's Award in 1972. De voor volwassenen geschreven fantasy-fictie roman Galatea volgde in 1978.

Hierna begon hij met het schrijven van kinderboeken, geïnspireerd door het lesgeven en schooltoneelstukken.

Pullmans eerste boek voor kinderen was Count Karlstein dat in 1982 werd gepubliceerd.

In 1986 verscheen The Ruby in the Smoke (vert. Het Raadsel van de Robijn) over de avonturen van Sally Lockhart. Er zouden nog drie Sally Lockhart-boeken volgen. De Sally Lockhart-serie is een reeks historische detectiveverhalen die spelen in het negentiende-eeuwse Londen. Sally is een alleenstaande jonge vrouw die goed voor zichzelf kan opkomen. Ze leidt een detectivebureau.

In 1986 ging hij parttime college geven aan het Westminster College over de Victoriaanse roman en volksverhalen.

Eerste boek in Nederland: De robijn in de rook (1989)

Internationaal brak Pullman door met de bestsellerserie His Dark Materials (1995, 1997 en 2000) (vert. Het Gouden Kompas). De verhalen spelen in een magische wereld vol fantasie- en sprookjesfiguren.
De trilogie werd in meer dan twintig talen uitgebracht en leverde Pullman verschillende prijzen op. Van de trilogie Het Gouden Kompas werden wereldwijd meer dan vijf miljoen exemplaren verkocht. De populariteit van de reeks was aanleiding voor een bewerking voor theater en zal door filmmaatschappij New Line Cinema (de producent van o.a. The Lord of The Rings-films) worden verfilmd.

Het eerste boek van zijn welbekende trilogie was Northern Lights (Het noorderlicht) in 1995. In 1997 en 2000 volgden respectievelijk The Subtle Knife (Het listige mes) en The Amber Spyglass (De amberkleurige kijker). Voor het laatste deel, The Amber Spyglass, ontving hij in 2000 de Whitbread Prize voor het beste boek van het jaar, die nog nooit eerder aan een kinderboekenauteur werd uitgereikt.
Behorend bij deze serie schreef Pullman het boek Lyra's Oxford (2003) dat meer vertelt over de hoofdpersoon van de trilogie. Op het moment is hij bezig aan een tweede boek dat de trilogie zal vergezellen: The Book of Dust.

1995 Carnegie Medal Northern Lights
1996 British Book Awards Children's Book of the Year Northern Lights
1996 Guardian Children's Fiction Award (joint winner) Northern Lights
1996 Nestlé' Smarties Book Prize (Gold Award) The Firework Maker's Daughter

Sinds 1996 is schrijven zijn fulltime baan. Hiernaast geeft hij lezingen en schrijft hij af en toe voor The Guardian.

2000 British Book Awards Children's Book of the Year The Amber Spyglass
2001 British Book Awards Author of the Year
2001 Whitbread Prize The Amber Spyglass
2002 Whitbread Book of the Year The Amber Spyglass
2002 Eleanor Farjeon Award
2003 BBC's Big Read poll (3rd place) His Dark Materials

In 2004 werd hem de rang van commandeur in de orde van het Britse Rijk toegekend.

Pullman schreef ook een aantal realistische verhalen voor jongeren en maakte hervertellingen van sprookjes, zoals Aladdin en de wonderlamp (2004).

2005 Astrid Lindgren Memorial Award (joint winner) voor zijn hele oeuvre

21-06-2007 Philip Pullman wint 'Carnegie of Carnegies'
Vanavond is bekendgemaakt dat de Britse auteur Philip Pullman de winnaar is van de 'Carnegie of Carnegies', de speciale prijs ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Carnegie Medal. Philip Pullman won deze prijs met zijn boek Northern Lights. Hij kreeg 40% van de totale stemmen en kreeg bovendien de meeste stemmen uit het buitenland (36 % uit Amerika, Europa, Azië en Australië).

Philip Pullman is getrouwd met Jude. Zij hebben twee zoons, Jamie is vioolspeler en Tom studeert muziekwetenschappen aan de universiteit van Cambridge.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.