kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Piet Gerbrandy

Nederlands dichter, essayist, classicus, vertaler, leraar en poëzie-recensent, geboren in Den Haag, 17 september 1958, woont en werkt te Winterswijk.

Piet Gerbrandy, kleinzoon van premier Pieter Gerbrandy (1885-1961), studeerde in 1984 af als classicus op een scriptie over de Horatius-vertalingen van Willem Bilderdijk (1756-1831). In datzelfde jaar debuteerde hij met gedichten in het literaire tijdschrift Maatstaf.

In 1993 begon hij met het schrijven van essays voor het weekblad De Groene Amsterdammer; in 1996 werd hij poëzierecensent bij de Volkskrant.

Van de drie dichtbundels die Piet Gerbrandy sinds 1996 publiceerde, zijn er twee met een literaire prijs bekroond.

Voor zijn debuutbundel Weloverwogen en onopgemerkt (Meulenhoff, 1996) kreeg hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 1997. Zijn tweede bundel Nors en zonder haten (Meulenhoff, 1999) werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs en in 2002 ontving hij de Herman Gorterprijs voor zijn derde bundel De zwijgende man is niet bitter (Meulenhoff, 2001). Drievuldig feilloos vals is zijn vierde bundel en in 2004 verscheen zijn essaybundel over poëzie en retorica Een steeneik op de rotsen, en werd hij bekroond met de Frans Kellendonkprijs.

Naast deze bundels publiceerde hij de essaybundel Boeken die ertoe doen (2000) en vertaalde hij De opleiding tot redenaar van Quintilianus.

In kortaangebonden stijl schrijft Piet Gerbrandy gedichten over het dagelijks bestaan in een provincieplaats, maar de thema's zijn internationaal en klassiek tegelijk: angst en weerzin.
De titelwoorden van zijn bundels geven al veel prijs: weloverwogen, nors en niet bitter is dit werk dat hij zelf omschrijft als 'een soort cyclopische muren' die zijn opgetrokken om de wereld buiten te sluiten. Hij gebruikt weinig lidwoorden, maakt zinnen niet af, stelt raadsels op, lapt de grammatica aan zijn laars en maakt met deze middelen duidelijk wat hij wil.
Zijn buitenwereld is bevolkt door demonen en heksen, de binnenwereld is het terrein van verleidingen, die het hoofd worden geboden door te schrijven over boezems, masturbatie, wildplassers en chemokarren. En als het om sterven gaat, luidt het advies: sterf als een heer, onopgemerkt.

Websites: www.kb.nl, www.epibreren.com, boeken.vpro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.