kunstbus
Dit artikel is 06 12 2016 006:33 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

pieter corneliszoon hooft

Pieter Corneliszoon Hooft (geb. 15.3.1581 in Amsterdam - gest. 21.5.1647 in 's-Gravenhage), Nederlands dichter, toneelauteur en geschiedschrijver.
P.C. hooft is, naast joost van den vondel en Gerbrant A. Bredero, één van de voornaamste schrijvers van de gouden zeventiende eeuw in de Nederlandse letterkunde.

Hooft was de zoon van koopman C.P. hooft. Na zijn studies aan de Latijnse School te Amsterdam ondernam hij een grote reis door Europa. Daarna studeerde hij rechten te Leiden. Hij werd drost van Muiden en vestigde zich in het Muiderslot, dat een verzamelplaats werd voor schrijvers en kunstenaars. Hooft had vele liefdes, voor wie hij een groot deel van zijn liefdesverzen schreef. Uiteindelijk zou hij tweemaal trouwen, in 1610 met Christina van Erp, en na haar dood (in 1624) met Leonora Hellemans in 1627. Heel zijn leven bleef hij zijn geboortestad Amsterdam bezoeken, en bleef ze in zijn werk aanwezig.

Hooft begon al heel jong met het schrijven van toneelstukken. Het drama 'Achilles en Polyxena', dat in 1614 werd uitgegeven, heeft hij waarschijnlijk nog voor zijn twintigste geschreven. Het bucolische stuk 'Granida' schreef hij in 1605. Beide werken zijn nog niet erg sterk, maar ze vertonen al duidelijke trekken van Hoofts interesses en karakter. Als schrijver van de renaissance had hij een grote bewondering voor de klassieke schrijvers en hun werk. Als humanist stelde hij de onafhankelijkheid boven alles. Hij weigerde vaak positie in te nemen, ook in zijn historische stukken, o.a. 'Geeraerdt van Velsen' uit 1613. Deze onpartijdigheid leverde problemen op in onrustige tijden. Mede hierdoor is het grote succes van het risicoloze blijspel 'Warenar' uit 1617 te verklaren. Het is een humoristisch Amsterdams stuk, gebaseerd op Plautus' 'Aulularia'.

Hooft schreef ook veel poëzie. Zijn bekendste werk met liefdeslyriek is 'Emblemata amatoria, Afbeeldinghen van minne, Emblemes d'amour' (1611). Tijdens de tweede helft van zijn leven schreef hij nog maar af en toe gedichten, onder meer door zijn drukke ambtelijke bezigheden en door zijn historische werk dat veel tijd in beslag nam. Aan zijn 'Nederlandsche historiën' begon hij in 1628 en hij werkte er tot zijn dood aan verder. De 27 voltooide delen verschenen in twee delen, de eerste twintig in 1642 en de laatste zeven postuum in 1654. Ook in zijn historische werk droeg Hooft zijn humanistische ideeën over de staat uit.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.