kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pieter Nouwen

Journalist en auteur, geboren op 19 mei 1949 in Geldrop, overleden 2 februari 2007.

Nouwen maakte naam als auteur van een aantal christelijke idee├źnromans waarin hij het niet-religieuze en het religieuze wereldbeeld tegenover elkaar stelde.

Pieter Nouwen was van 1979 tot 1986 buitenlandredacteur van Elseviers Weekblad. Sindsdien was hij werkzaam als journalist voor bladen in de bedrijfseconomische sector en schrijver.

Zijn eerste bundel De God in de machine (1991) bestaat uit vijf verhalen. Ondanks de verschillen van tijd en plaats zijn de verhalen onderling verbonden. Volgens Nouwen was de mens 'een balling', die 'in niets op deze wereld zijn vertrouwen kan stellen'. Het debuut werd genomineerd voor de longlist van de AKO-Literatuurprijs.

De roman De Lichtwachter (1993), een thriller, kreeg vooral enthousiaste reacties vanuit christelijk-literair Nederland.

Nouwens doorbraak kwam in 1997 met Het negende uur, zijn roman over de Matte├╝spassie. Het negende uur is een metafysische detective, een verhaal over kunstenaarschap en moraliteit, een eerbetoon aan Bachs meesterwerk, en een verkenning van het religieuze wereldbeeld. Het boek werd door Gerrard Verhage voor de EO verfilmd.

Zijn laatste boek, De Pias van het Pentagon verscheen februari 2004.

Pieter Nouwen is op 57-jarige leeftijd overleden. Twee weken geleden eerder brak Nouwen zijn been. Nadat er na een operatie complicaties optraden, overleed hij aan een hartstilstand.

Websites: www.refdag.nl, www.nd.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.