kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Polemiek

De polemiek (v.), ~en

Openlijk gevoerde pennenstrijd.

Een polemiek is een openlijk gevoerde pennenstrijd, die zich vaak afspeelt tussen vakgenoten. Een polemiek kan zich manifesteren in elkaar opvolgende artikelen in tijdschriften of kranten, maar ook in boeken en essays.

In de 19de eeuw voerde het tijdschrift De Gids reeds polemieken, maar de belangrijkste 19de eeuwse polemisten zijn Conrad Busken Huet en Multatuli.

In de 20ste eeuw herleefde het genre door toedoen van het tijdschrift Forum, sindsdien is het niet meer uit de Nederlandse letteren weggeweest. Na de Tweede Wereldoorlog voerde W.F. Hermans de pennenstrijd nog op met zijn berucht geworden Mandarijnen op Zwavelzuur, waarin vrijwel niemand uit die dagen gespaard werd.

Ook het Amsterdamse studentenweekblad Propria Cures (het debuutpodium van onder andere Menno ter Braak, H.A. Gomperts en Joop Goudsblom) heeft de polemiek nooit geschuwd.

Beroemd is ook het werk Het ironische van de ironie van Harry Mulisch als reactie op uitlatingen van Gerard Reve over hem.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Polemiek

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 139.