kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Pseudoniem

Naam die iemand hanteert als hij zijn eigen naam niet wil gebruiken => nom de plume, schuilnaam

Een pseudoniem, artiestennaam of schuilnaam is een naam die door een schrijver of kunstenaar wordt bedacht om de maker van het werk mee aan te duiden. Met regelmaat - ook in Nederlandstalige publicaties - treft men voor pseudoniem de Franse uitdrukking nom de plume aan.

Vaak heeft een pseudoniem iets te maken met de echte naam van de kunstenaar. De reden om een pseudoniem te gebruiken kan zijn om ongewenste aandacht van het publiek voor de kunstenaar te ontlopen, of om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen iemands persoonlijke en artistieke of publieke leven. In bepaalde tijden mochten vrouwen geen boeken schrijven, dus kozen ze een mannelijk pseudoniem (bijvoorbeeld George Sand voor Amandine Dupin en George Eliot voor Mary Ann Evans).

De term artiestennaam wordt meestal gebruikt in de kleinkunst, de populaire muziek en de showbusiness.

Het heteroniem [taalk.] synoniem dat alleen in gevoelswaarde afwijkt

Een heteroniem is een vorm van een pseudoniem, waarbij een auteur een fictieve schrijverspersoonlijkheid creëert, soms als afsplitsing van zichzelf. Sommige schrijvers creëerden meerdere heteroniemen en voorzagen die van een eigen stijl en zelfs botsende standpunten. In enkele gevallen gingen de heteroniemen met elkaar in polemiek.

Het verschil tussen pseudoniem en heteroniem wordt wel zo samengevat: een pseudoniem is een andere naam voor het eigen ik; een heteroniem is een eigen naam voor een ander ik.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Pseudoniem.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.