kunstbus
Dit artikel is 25 03 2017 17:06 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Quentin Blake

Brits auteur en illustrator, geboren in Sidcup, 16-12-1932

Engelse taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Cambridge studeren. Na zijn studies en een jaar lesgeven, besefte hij dat hij wilde tekenen en volgde hij een halftijdse grafische opleiding en werkt tegelijk voor de pers als illustrator en karikaturist.

Quentin Blake had zelf al een reeks succesvolle boeken geschreven en geïllustreerd voor hij internationaal bekend werd als de illustrator van Roald Dahl.

Zijn debuut was 'A drink of water' (1961) waarvoor zijn latere vriend en collega John Yeoman de tekst schreef. Ze maken samen nog altijd boeken.

Zijn eerste boek als auteur-illustrator was 'Patrick' (1968). En hoewel hij zich in de eerste plaats illustrator voelt, heeft hij toch al heel wat kinderboeken op zijn naam staan.

In 1978 begint Quentin Blake samen te werken met de beroemde schrijver Roald Dahl, wiens voornaamste illustrator hij wordt. Samen zullen ze vermaarde personages het daglicht doen zien en die zullen worden aangevuld door andere die direct aan de verbeelding van Quentin Blake ontsproten, zoals Mrs. Tredegar, Daisy Artichoke, Professor Dupont en vele andere.

Dertien jaar lang geeft hij vervolgens les in illustratie aan het beroemde Royal College of Arts, dat hij een tiental jaar zal leiden, vóór hij zich helemaal aan zijn werk wijdt.

In 1999 werd hij de eerste ambassadeur voor kinderboeken. Hij is een enthousiast promotor van kinderliteratuur door middel van tentoonstellingen, voordrachten en publicaties waarvan de kwaliteit en het succes algemeen erkend zijn.

Quentin Blake is vele malen bekroond met de grootste prijzen: Whitbread Award (1974, 'How Tom beat captain Najork and his hired sportsmen'), Greenaway Medal (1980, 'Mr. Magnolia'), Order of the British Empire (1988, voor zijn werk), Zilveren Penseel (1985 'The story of the dancing frog') en in 2002 won hij de prestigeuze Hans Christian Andersen Award voor zijn oeuvre.

Quentin Blake heeft meer dan tweehonderd boeken geschreven en geïllustreerd en werd aldus internationaal een van de meest emblematische illustratoren.

'Ik weet niet helemaal zeker waarom ik zo teken. Misschien omdat ik niet naar een tekenschool ben geweest, behalve dan die deeltijdse lessen. Maar toen was ik al over de twintig. Maar daarmee is lang niet alles gezegd. Het is een soort handschrift, eigenlijk lijkt het ook op mijn handschrift.'

Ideeën komen bij Quentin Blake altijd in beelden. Zoals hij zelf zegt, hij tekent zoals hij schrijft. Schijnbaar nonchalant, los, snel en met dwalende lijnen. Meestal met de pen getrokken, zonder veel details. Die laat hij liever aan de verbeelding van de lezer over. Vaak beeldt hij met zachte humor en heel spontaan gewone situaties uit zodat je meteen het grappige inziet. Zijn tekeningen zijn ook gevoelig. In boeken met meer tekst zijn zijn illustraties nooit nadrukkelijk aanwezig: hij wil tekst en lezer voldoende ruimte geven en vooral de sfeer benadrukken.

Zijn werk voor Roald Dahl staat een beetje op zich. Hij moest wennen aan diens gruwel en monsters voor hij ze gepast in beeld kon brengen. Dahl gaf ook vaak heel concrete aanwijzingen. Omdat het andere dingen in hem losmaakte, gebruikte Blake voor dat werk een krassende pen en harder papier.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.