kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ralph Ellison

Afro-Amerikaans schrijver, geboren 1 maart 1913 in Oklahoma City, overleden 16 april 1994 te New York City.

Ralph (Waldo) Ellison werd door zijn vader vernoemd naar Ralph Waldo Emerson.

Ellisons ambitie was componist te worden en met dat doel studeerde hij van 1933 tot 1936 muziek aan het Tuskegee Institute, maar vanwege financiƫle problemen moest hij deze studie na drie jaar opgeven.

In 1936 ontmoette hij de zwarte Amerikaanse schrijver Richard Wright, die hem ertoe overhaalde zich te richten op schrijven. Vanaf 1939 publiceerde Ellison vele artikelen, kritieken en korte verhalen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij bij de Amerikaanse koopvaardij.

In 1952 publiceerde Ellison zijn succesvolle roman Invisible Man. Dit werk bezorgde hem wereldwijde roem als een van de meest indrukwekkende Amerikaanse romans sinds de oorlog. De verteller is een zwarte Amerikaan die er niet in slaagt een eigen identiteit te ontwikkelen, wat ook nooit zal lukken, waarna hij zich terugtrekt als onzichtbare. De roman verwierf de National Book Award in 1953, een van de vele prijzen die de schrijver ten deel vielen.

Shadow and Act uit 1964 is een verzameling essays over het leven en de cultuur van zwarte Amerikanen.

Ellison was een veelzijdig artiest, die naast zijn schrijverschap ook bekwaam was in muziek, beeldhouwkunst en fotografie. Ook was hij professor aan de universiteiten van Chicago en New York.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Ralph_Ellison.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.