kunstbus
Dit artikel is 29-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ramsey Nasr

Palestijns-Nederlandse dichter/schrijver, acteur en regisseur, geboren 28 januari 1974 te Rotterdam. Woont in Antwerpen.

Ramsey Nasr begon zijn carrière met theatermonologen. Als acteur heeft hij op het toneel en in films inmiddels zijn sporen verdiend en ontving hij onderscheidingen en nominaties, zoals de Philip Morris Scholarship Award en een nominatie voor de Louis d'Or. Jarenlang trad hij op met toneelgroep Het Zuidelijk Toneel. Hij won voor zijn werk meerdere literaire en toneelprijzen.

Ramsey Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijke onderwerpen aan. Als half Palestijn, half Nederlander spreekt hij zich bijvoorbeeld regelmatig uit over het Israël-Palestinaconflict.

Ramsey Nasr publiceerde o.a. 27 gedichten & Geen lied (2000), onhandig bloesemend (2004) en onze-lieve vrouwe-zeppelin (2006); een novelle getiteld Kapitein Zeiksnor & De Twee Culturen (2001), Twee libretto's (2002) en de essaybundel Van de vijand en de muzikant (2006).

Nasr is geen romanticus, al gebruikt hij woorden die bij de romantici voor het oprapen lagen, zoals 'fulpen bloembladeren' en 'avondschimmering'. Ook andere registers bespeelt hij: actualiteiten zoals 'bse mkz dioxine varkenspest' en technische termen als 'gezandstraalde'. Dat gebeurt op een ontspannen parlando-toon, vaak heel zangerig en lyrisch, dan weer laconiek of licht geïrriteerd: 'vlak voor je neus natuurlijk het zal eens niet'. Hoeveel verwijzingen naar literatuur of kunst er ook in zijn werk voorkomen, in de eerste plaats gaat het Nasr om de muziek van de woorden: 'Ik schrijf geen poëzie met voetnoten'. - Biografie
De in 1974 geboren Nasr, zoon van een Palestijnse vader en een Nederlandse moeder, groeide op in Rotterdam, waar hij onderwijs volgde aan het Erasmiaans Gymnasium. Na van 1991 tot 1995 de toneelacademie Studio Herman Teirlinck te hebben gevolgd, sloot hij zich aan bij het Zuidelijk Toneel.

In 1995 maakte hij grote indruk met de door hemzelf geschreven en gespeelde monoloog De doorspeler, waarvoor hij de Philip Morris Scholarship Award ontving. De Doorspeler schreef hij als afstudeerproject voor Studio Herman Teirlinck. Het is een solo over een eenzame man die denkt dat hij grappig is en toeschouwers probeert op te jutten met poep- en piesgrapjes.

1996 Speelt de rol van Scipio in Caligula van Albert Camus (regie Ivo van Hove)
1998 Speelt de rol van Romeo in Romeo en Julia van Peter Verhelst (regie Ivo van Hove)
1999 Speelt een rol in de film De man met de hond (regie Annette Apon)

In 2000 debuteerde hij als dichter met de bundel 27 gedichten & Geen lied, die werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2000 en de H.C. Pernath-Prijs en waarvan tot nu toe meer dan 2000 exemplaren zijn verkocht. In deze eerste bundel overheersen de liefdesgedichten.

Ook won hij voor zijn tweede theatermonoloog Geen lied de Mary Dresselhuysprijs 2000 en de Taalunie Toneelschrijfprijs 2000, en werd hij genomineerd voor de Louis d'Or 2000, de belangrijkste toneelprijs van Nederland.

Speelt de rol van Joachim in de kinderfilm Mariken;

Hij verzorgde in 2000 ook de Vincent van Gogh-lezing ('De mythe van Orpheus').

Hij is te zien in de films 'De man met de hond', 'Mariken' (6 december 2000), 'Liefje' (VPRO, 14 januari 2001) en 'Magolia' (voorjaar 2001).

Tijdens de Boekenweek 2001 debuteerde hij als prozaschrijver met de kleine roman Kapitein Zeiksnor & De Twee Culturen. Zijn prozadebuut is in wezen een solo - één monoloog - hij gaat zo lang door met zijn grappen dat het pijnlijk wordt. Doorslaan in extremen ziet hij in de Hollandse cultuur. "Dit volk hangt van paradoxen aan elkaar en het enige waar dit volk één in is, is hysterie. Ik kom in opstand tegen het enorme besef bij de mensen dat ze eeuwenlang van alles hebben gemist en het gevoel dat dat in één mensenleven ingehaald moet worden door het slikken van XTC, bungeejumpen, en LPF stemmen."

2001 Optredens tijdens het Antwerpse muziek- en literatuurfestival 'De nachten' en de Utrechtse 'Nacht van de poëzie';
Schrijft en regisseert de operette 'Leven in hel'.

2002 Speelt de rol van Ibro in de televisie-serie De enclave; Publiceert bewerking van libretto's van Metastasio en Mozart (Twee libretto's); Jurylid VSB Poëzieprijs; Vertaalt en regisseert Mozarts jeugdopera Il re pastore'.

2003 Speelt de rol van Hades in Leven in hel.

Zijn tweede bundel 'Onhandig bloesemend' uit 2004 is voor een groot deel geschreven naar aanleiding van de liederen van Schumann (gezongen door Fritz Wunderlich) en de muziek van Sjostakovitsj. De laatste componist wordt sprekend ingevoerd, alsof ook dit gedicht een lange theatermonoloog is.

In oktober 2004 publiceerde hij een opiniestuk over het uitzichtloze Palestijns-Israëlische conflict. Een rel brak erover uit, hoewel hij dat geenszins beoogde: 'Doel van het stuk was niet het importeren van conflicten, maar het exporteren van een vredesgedachte.'

Nasr was in 2005 de tweede Stadsdichter van Antwerpen, als opvolger van Tom Lanoye. opera Die Entführung aus dem Serail (première in september onder de titel Een totale Entführung)

In 2006 ontving Ramsey Nasr de prijs voor "Journalist van de Vrede", die jaarlijks wordt toegekend door het Humanistisch Vredesberaad (HVB). Het juryrapport vermeldde onder meer: 'Ramsey Nasr heeft met zijn talenten bijgedragen aan begripsvorming tussen oosterse en westerse culturen door starre vooroordelen kritisch te toetsen. Hij draagt daardoor bij aan een cultuur van vrede, geweldloosheid en rechtvaardigheid."

2007 Ontvangt samen met Bart Moeyaert en Tom Lanoye eredoctoraat van universiteit Antwerpen voor algemene verdiensten als stadsdichter.

2008 Speelt hoofdrol in de film Het echte leven van Robert Jan Westdijk

Nasr speelt de hoofdrol in de film 'Spinoza'.

28 januari 2009 Ramsey Nasr Dichter des Vaderlands
Ramsey Nasr is verkozen tot de Nederlandse Dichter des Vaderlands. Hij wordt daarme het boegbeeld van de Nederlandse poëzie voor de komende vier jaar. Hij is vrij om de rol in te vullen zoals hij zelf wil. Wel wordt van hem verwacht dat hij zo'n vier keer per jaar een gedicht maakt rond belangrijke gebeurtenissen.
De andere kandidaten waarop het publiek via internet kon stemmen, waren: Joke van Leeuwen (56), Erik Menkveld (49), Tsead Bruinja (34) en Hagar Peeters (36). In totaal brachten 19.600 mensen hun stem uit. De verkiezing was op basis van een internetstemming en werd live bekendgemaakt op de Nederlandse televisie tijdens een programma dat werd gepresenteerd door Joost Prinsen.
Nasr volgt Driek Wissen op. Daarvoor waren Gerrit Komrij en Simon Vinkenoog Dichter des Vaderlands.

Websites:
. www.ramseynasr.nl
. www.dbnl.nl
. www.kb.nl
. boeken.vpro.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 25.