kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Raymond Carver

Geboren: 1938
Gestorven: 1988

Amerikaans auteur en dichter, publiceerde de verhalenbundels Will You Please be Quiet, Please?, What We Talk About When We Talk About Love en Cathedral.

Tot vervelens toe is Carver de Amerikaanse Tsjechov genoemd, maar inderdaad, de wet die voor Tsjechovs toneelstuk opgaat, dat je de plot in drie regels moet kunnen samenvatten, gaat in versterkte mate op voor Carver.

De mannen in de verhalen van Carver hebben vaak een eerdere vriendin, en de relaties met hun huidige vriendinnen beginnen inmiddels al een gegeven te worden. Op momenten dat dat inzicht dreigt, grijpt Carver naar het veelbeproefde zinnetje 'I reached for a cigarette'. Het inzicht hoeft zo niet meer neergeschreven; het vormt zich vanzelf, in het hoofd van de lezer.

Carver heeft snel en onherroepelijk school gemaakt. Hij is nooit ver weg als ergens een Brit of Amerikaan een verhalenbundel publiceert - zie onlangs nog Hanif Kureishi's Midnight all day. Het ging zo hard met Carver, dat dÈconfiture niet kon uitblijven; vorig jaar publiceerde de New Yorker een stuk waarin werd aangetoond dat Carvers stijl veel te danken had aan het schrap- en schaafwerk van zijn editor, Gordon Lish. Nu is stijl veel, maar ook weer niet alles; de verhalen zijn van Carver zelf. De schrijver kan er niets aan doen dat soberheid en kaalheid sindsdien allerwegen dure maniÎrismen zijn geworden.

Bibliografie
---------------------------------------------
Near Klamath
Winter Insomnia
At Night the Salmon Move
Will You Please Be Quiet, Please?
Furious Seasons and Other Stories
What We Talk About When We Talk About Love
Fires: Essays, Poems, Stories
Cathedral
Where Water Comes Together With Other Water
Ultramarine
Where I'm Calling From
A New Path to the Waterfall
No Heroics, Please
Short Cuts

Verhalen
---------------------------------------------
Dummy
Distance
The Lie
So Much Water So Close to Home
The Fling
Pastoral
Mine
Furious Seasons

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 17.