kunstbus
Dit artikel is 04-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Richard Huelsenbeck

Duitse dichter, later Amerikaans, geboren 23 april 1892 in Frankenau, in de deelstaat Hessen in Duitsland - overleden 30 april 1974 Muralto/Tessin Zwitserland.

"Dada wil niets, dada groeit vanzelf."

Biografie
Richard Hülsenbeck (zoals zijn echte naam was), werd op 23 april 1892 in Frankenau geboren als apothekerszoon. Hij bracht zijn jeugd door in Dortmund en studeerde medicijnen in Zürich en Parijs. Later studeerde hij filosofie, kunstgeschiedenis en germanistiek.

Huelsenbeck vluchtte in februari 1916 als dienstweigeraar naar Zwitserland. Hij speelde een belangrijke rol in het oprichten van het Dadaïsme in Zürich en later in Berlijn. In Zürich had Huelsenbeck contact met het befaamde 'Cabaret Voltaire' en hij schreef er de dichtbundel Phantastische Gebete (1916)(Phantastiese Gebeden).

Huelsenbeck schreef in Berlijn - waar hij vanaf 1917 weer woonde - meerdere werken over de Dada-beweging en was daar de centrale figuur. In 1918 schreef hij het "Dadaistisch manifest". Zijn belangrijkste werk was het concipiëren van de 'Dada Almanach' in 1920, een poging de Dada-beweging in een standaardwerk te omvatten. Hij schreef ook een geschiedenis van het dadaïsme in En avant Dada (1920, "En avant Dada: Eine Geschichte des Dadaismus")

De roman De ondergang van Dr. Billig verscheen in 1921 maar werd geschreven in oorlogstijd.
Huelsenbeck situeert deze roman in het bruisende Berlijn van net na de Eerste Wereldoorlog. De fameuze jaren van de lust- en veemmoorden, van de orgieën der zwarthandelaars en de ineenstorting van alle waarden. Dr. Billig, een rechtschapen kleinburger, raakt door zijn relatie met de hoer Margot op het verkeerde pad, mislukt en gaat ten slotte in de wereld van list en bedrog ten onder.
De titel laat niets te raden over omtrent het lot van de hoofdpersoon; geen lezer zal ook met hem te doen hebben, zelfs niet als aan het eind de aan lager wal geraakte doktor in een kruiwagen naar het ziekenhuis wordt gebracht. Dr. Billig is geen privépersoon, maar een Duitse burger. Op de eerste bladzijde wordt in hem de ingeslapen kleinburger aangesproken: als er in uw 'ingevette ziel' nog een greintje avontuurlijkheid en echte levenslust bestaat, grijp dan nu uw kans.
Recensies schreven 'Een waanzinnige potpourri van moorden, intriges, corruptiepraktijken en zwendel.', 'Een meeslepende in expressionistische stijl geschreven roman die de lethargische houding van de mens aan de kaak stelt.' en 'Een literair delirium.'

Na de neergang van Dada werd Huelsenbeck scheepsarts en voer op Afrika, Amerika en het Verre Oosten. Hij was in die tijd tevens correspondent en schreef een aantal reisboeken.

In 1936 emigreerde Huelsenbeck naar New York en werd Amerikaans staatsburger. Hij was daar de rest van zijn leven psychiater.

In 1954 schreef hij "Sexualität un Persönlichkeit", in Nederland gebracht als 'Dieptepsychologie; een medische hulpwetenschap'.

Pas in 1970 kwam hij weer terug naar Europa. Hij woonde de laatste jaren van zijn leven in Zwitserland, waar hij op 20 april 1974 in Muralto/Tessin overleed.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 852.