kunstbus
Dit artikel is 03-05-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robert Ludlum

Amerikaanse auteur van 21 spionagethrillers, geboren 25 mei 1927 in New York - overleden 12 maart 2001 in Naples, Florida.

Er zijn ruim 200 miljoen van zijn boeken in omloop gebracht vertaald in meer dan 30 talen. Ludlum begon als theateracteur en -producent en schhreef aan het begin van carrière onder de pseudoniemen Jonathan Ryder en Michael Shepherd.

Ludlum groeide op in New Jersey en werd na de dood van zijn vader door zijn moeder naar een kostschool in Connecticut gestuurd. Op de Cheshire Academy produceert hij theaterstukken. Hij studeert uiteindelijk af aan de Wesleyan University in Middletown, vlak nadat hij in 1951 trouwde met de actrice Mary Ryducha waar hij drie kinderen van kreeg. Robert Ludlum speelde in verschillende Broadway-producties en werkte als acteur en producer mee aan zo'n 200 televisieprogramma's.

Na zijn dood in 2001, verschenen en zullen er postuum nog verschillende boeken verschijnen, afgemaakt door onder andere Eric Van Lustbader en Gayle Lynds die al samenwerkte met Ludlum voor de "Covert-One"-reeks. Het bekendste boek van Eric Van Lustbaders die het werk van Ludlum voortzette in de populaire reeks rond het personage Jason Bourne is "Het Bourne Testament" (The Bourne Legacy).

In de meeste verhalen van Ludlum strijdt de eenling (uiteindelijk met succes) tegen misstanden en corruptie van grote ondernemingen of regeringen. De held is meestal een Amerikaan, maar Ludlum vervalt niet in het extreme Amerikaanse patriottisme van b.v. Tom Clancy. Intellectueel stellen Ludlums' boeken weinig intellectuele eisen aan de lezer.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 672.