kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Robin HoodErrol Flynn als Robin Hood

Robin Hood is een Engelse volksheld die stal van de rijken en zijn buit verdeelde onder de armen. Hij woonde in Sherwood Forest (Nottinghamshire). Hij zou daar tegen de gezagsdragers gestreden hebben.

Robin Hood komt in de balladen (de oudst bekende vermelding in de literatuur is in de B-tekst van Piers Plowman van William Langland, 1377) naar voren als goedhartig en weldadig jegens het volk en wreed en onverbiddelijk tegen de adel en de rijke kloosterlingen. Op grond van een apocrief grafschrift uit Yorkshire werd hij vroeger voor een in 1247 overleden graaf van Huntingdon gehouden. De Franse historicus A. Thierry meende dat hij aan het hoofd van het Angelsaksische volk streed tegen de Normandische veroveraars.

Eind 16e eeuw werd het verhaal verplaatst naar de geschiedenis van het eind van de 12e eeuw. Koning Richard Leeuwenhart is dan op kruistocht en zijn broer Jan zonder Land regeert Engeland als de 'bad guy'.

Walter Scott laat hem in zijn Ivanhoe optreden. Peter Vansittart schreef de roman The death of Robin Hood (1981). Bekend is ook de tekenfilmversie van Walt Disney uit 1973. Ook bekend is de recentelijk uitgekomen serie over Robin Hood van de BBC uit 2006

Of Robin Hood daadwerkelijk heeft bestaan, is onduidelijk. De naam is niet in officiële documenten terug te vinden. Wel treden er vergelijkbare namen en verhalen de ronde van drie heren die mogelijk de inspiratiebronnen vormen voor de uiteindelijke legende. Wel een feit is dat Sherwood Forrest bekend stond als toevluchtsoord voor vogelvrijverklaarden. Zij legden vallen en zetten boobytraps uit om anderen te doen denken dat het bos behekst zou zijn. Meest opmerkelijke feit rondom het bestaan van Robin Hood is dat, ten tijde van de ballades waarin Robin Hood zijn bekendheid aan leent, de longbow (handboog - en Robins voornaamste wapen) nog lang niet in Engeland gebruikt werd.

Recente onderzoeken trekken hun twijfels omtrent Robins relatie met Lady Marion. Zij komt namelijk pas voor het eerst voor in de ballades halverwege de 14de eeuw. Er is geen officieel bewijs rondom haar bestaan terug te vinden, en dat is opmerkelijk gezien haar vermeende adellijke afkomst. Er wordt nu beweerd dat Robin een seksuele relatie zou hebben gehad met Little John. Homoseksualiteit lag in de 14de eeuw nogal moeilijk en om de legende niet te verliezen zou Lady Marion aan de verhalen toegevoegd zijn.

Het Robin Hood-thema, een nobele bandiet die steelt van de rijken en geeft aan de armen, komt wereldwijd voor. Zo kent India Veerappan, China Wang Zuo, Californië Joaquín Murrieta, Sicilië Salvatore Giuliano, Puerto Rico Roberto Cofresí, Mexico Chucho el Roto en Lucio Cabañas, Estland Rummu Jüri, en het Nederlandse Hoorn Platte Thijs.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Robin_Hood

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 889.