kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.
Dit artikel is 18-03-2008 voor het laatst bewerkt.

Romaanse-taal

Romaanse taal

De Romaanse talen zijn een voornamelijk Zuid-Europese familie van Indo-Europese talen. Tegenwoordig worden deze talen door emigratie en kolonisatie echter ook gesproken in veel andere delen van de wereld, met name Latijns-Amerika.

De Indo-Europese talen (vroeger Indo-Germaanse talen genoemd) vormen een grote taalfamilie. Indo-Europese talen worden over vrijwel de hele wereld gesproken, maar vinden veelal hun oorsprong in Europa en Zuidelijk Azië De belangrijkste subgroepen zijn:
. Germaanse talen, zoals Engels, Duits en Nederlands
. Romaanse talen, zoals Spaans, Roemeens, Frans en Italiaans
. Slavische talen, zoals Russisch, Kroatisch en Pools
. Indo-Iraanse talen, zoals Hindi, Bengaals, Marathi, Punjabi, Urdu, Koerdisch en Perzisch
. Ook Latijn en Oudgrieks, die op het gymnasium worden onderwezen, zijn Indo-Europese talen.

In totaal heeft bijna de helft van alle mensen op aarde een Indo-Europese taal als moedertaal. Daarnaast kennen veel mensen een Indo-Europese taal als tweede taal. Vaak is dit Engels, dat veel wordt gebruikt in de internationale handel en politiek, en thans de lingua franca van de huidige wereld is. Op grond van deze talen is een hypothetische oertaal geconstrueerd, het Proto-Indo-Europees.

Het Romaanse taal- en cultuurgebied in Europa is gecentreerd rond de westelijke Middellandse Zee (Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje). Maar ook in landen als België, Luxemburg, Roemenië, Moldavië en Zwitserland worden Romaanse talen gesproken. Deze gebieden zijn van oudsher sterk rooms-katholiek, behalve in Roemenië en Moldavië (Roemeens-orthodox). Veel van deze landen zijn ook lid van de Latijnse Unie.

Vaak wordt gezegd dat de Romaanse talen niet afstammen van het Klassiek Latijn maar van het Vulgair Latijn. Daarvoor is veel te zeggen, maar we moeten daarbij bedenken dat het onderscheid tussen Klassiek Latijn en Vulgair Latijn niet te veel moet worden verabsoluteerd en dat het Vulgair Latijn zeker geen eenheid vormde, maar eerder een grote groep dialecten. Veel kunsttalen, waaronder Esperanto, Interlingua,en Ido zijn sterk beïnvloed door de Romaanse talen.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Romaanse_talen.


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 51.