kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Romeo-and-Julia

Romeo and Julia

Romeo en Julia (Engels: Romeo and Juliet) is een beroemd toneelstuk geschreven door William Shakespeare. Het verhaal is ontstaan door verschillende her-vertellingen van een verhaal uit 1476 van Masuccio Salernitano, Mariotto en Gianozza.

Romeo en Julia werd voor het eerst uitgevoerd in Londen op 29 januari 1595.

Het is het verhaal van Romeo Montague (Romeo Montecchi) en Julia Capulet (Giulietta Capuleti), twee kinderen van rivaliserende families in Verona, Italië, die verliefd op elkaar worden, in tegenstelling tot de haat en nijd die er bestaat tussen hun familieleden. Met z'n tweeën staan ze op tegen hun ouders en gaan trouwen, om zo de twee families wellicht verzoening te brengen. Maar uiteindelijk faalt dit plan, en zij plegen zelfmoord — beide denken ze dat de ander al dood is.

Filmversies
Dit toneelstuk heeft al vanaf 1900 filmmakers geïnspireerd. Er zijn in totaal nu zo'n veertig versies van dit stuk op het witte doek vastgelegd. De versie van Irving Thalberg uit 1936 was bijzonder — alhoewel hij geen Oscars won, werd hij genomineerd in vier categorieën. Franco Zeffirelli regisseerde de Romeo and Juliet film uit 1968 die werd opgenomen in Italië, met een jonge Olivia Hussey als Julia. Deze versie won Oscars voor Beste Cinematografie en Beste Kostuumontwerpen. Ook kreeg Zeffirelli een nominatie voor Beste Regisseur.

Een versie (William Shakespeare's Romeo + Juliet) opgenomen in 1996 werd geregisseerd door Baz Luhrmann en heeft Leonardo diCaprio en Claire Danes in de titelrollen. Luhrmann gaf het beroemde verhaal een moderne setting. De film wordt door de liefhebbers geprezen om het prachtige verhaal, de mooie kostuums, de goede muziek en het mooie liefdesdrama. Hij werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Art Direction-set Decoration.

In Nederland bewerkte Theo van Gogh het verhaal in 2001 voor de televisieserie Najib en Julia, over een Marokkaanse pizzakoerier en een Haags hockeymeisje.

De musical West Side Story is een vernieuwde versie van hetzelfde verhaal. Daarnaast is het ook de basis geweest voor een aantal balletten en opera's.

Muziekversies
Het toneelstuk heeft ook componisten geïnspireerd. Zo schreef Sergej Prokofjev bekende balletmuziek met deze naam. Ook de rockband Radiohead baseerde een van haar nummers, Exit music (for a film), op het stuk. Dit nummer werd gebruikt tijdens de aftiteling van Luhrmanns film. De Franse componist Gérard Presgurvic heeft zelfs een musical gewijd aan het toneelstuk, genaamd Roméo et Juliette, de la Haine à l'Amour. in vlaanderen is ook een versie uitgekomen door musichall producent was Geert Allaert voor Romeo en Julia, van Haat Tot Liefde, het lied "de koningen" gezongen door Davy Gilles, Mark Tijsmans & Dieter Verhaegen, heeft wekenlang op nummer 1 gestaan in de Vlaamse top 10.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Romeo_en_Julia

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 243.