kunstbus
Dit artikel is 17-05-2021 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ruben van Gogh

Nederlands dichter, bloemlezer en presentator (Dokkum, 22 februari 1967). Liet voor het eerst van zich horen met het Groninger dichterscollectief Triade. Debuteerde in 1996 met 'De Man van Taal'.'Poëzie' noemt Ruben van Gogh, alias 'de Man van Taal', zijn gedichten. Ruben van Gogh behoort tot de jongere generatie dichters, die eigentijdse vormen gebruiken en eigentijdse thema's. Van Gogh gebruikt veel herhalingen en een dwingend ritme in zijn poëzie, die het goed doet voor publiek. Zijn 'gebeurende' gedichten kenmerken zich door een filmisch karakter en zijn geïnspireerd door de moderne media: televisie, internet, videoclips en films.

Biografie
Ruben van Gogh groeide op in Zuidlaren en studeerde enige tijd sociale geografie in Groningen. Hij is dichter, performer, publicist, kunstliefhebber, presentator en poëzierecensent. Sinds 1999 woont Van Gogh in Utrecht.

Eerder werkte hij als stand-up comedian en poëzierecensent bij het Algemeen Dagblad.

In 1992 gaf hij in eigen beheer zijn eerste poëziebundel uit: Wondere Wereld.
Gedichten van hem verschenen ook in Het omgelegde Eelderdiep (Passage, 1992), een bundel van het Groningtse gedichtencollectief Triade, waarvan hij toen deel uitmaakte. Gerrit Komrij selecteerde uit deze bundel twee gedichten van Van Gogh voor zijn bekende bloemlezing. Dat was het startsein voor een landelijke poëziecarrière.

In 1996 verscheen de dichtbundel De Man van Taal.

Hij is medesamensteller van de bloemlezing 'Het Hogere Noorden'(Passage 1997) en samensteller van de bloemlezing 'Sprong naar de sterren' (Kwadraat 1999), een update van de bloemlezing 'De muze en het heelal', samengesteld in 1959 door Guus Sötemann ter gelegenheid van een feestelijke boekenweek.
In Sprong naar de sterren, waarin de laatste generatie dichters van de twintigste eeuw, verscheen werk van jonge aanstormende dichters waaronder: Bart FM Droog, Serge van Duijnhoven, Jo Govaerts, Ingmar Heytze, Peter Holvoet-Hanssen, Erik Menkveld, Ronald Ohlsen, Hagar Peeters, Ilja Leonard Pfeijffer, Alfred Schaffer, Mustafa Stitou, Tommy Wieringa en Menno Wigman. De bundel deed nogal wat stof opwaaien onder meer vanwege de inleiding die Van Gogh bij de bundel schreef. Daarin ageerde hij onder meer tegen gevestigde dichters zoals Piet Gerbrandy die 'openlijk toegeeft nooit tv te kijken'.

In 1999 verscheen zijn bundel De hemel in, de hemel uit.

Op 4 september 2000 bracht hij een bundel vertaalde gedichten uit van de overleden Franse dichter Jacques Prévert, getiteld 'We hebben elkaar lief'.

Zijn bundels De Man van Taal en De hemel in, de hemel uit werden in 2001 gezamenlijk herdrukt in Aan het eind van het begin.

Vervolgens verscheen in 2002 de bundel Zoekmachines en in januari 2006 verscheen zijn vierde bundel: Klein Oera Linda, een bundel met afwijkende typografie, die een alternatieve wijze van poëzie lezen vereist.

Hij beklom vaak het toneel om zijn gedichten voor te lezen en in het najaar van 2001 organiseerde hij in Utrecht voor het eerst 'De literaire afwerkplaats'. Dat is een kleine, besloten ruimte waarin een zeer klein publiek, maar minimaal één gast, naar een dichter kan luisteren. Behalve optredens verzorgt hij ook workshops en organiseert hij poëzie-activiteiten bij de Stichting Landelijke Activiteiten Utrecht (SLAU) alsook met Van Wicken & Weeghen, congresbegeleiders en deskundigen 'op ieder gebied'.

Van Gogh was onder meer te zien op het 2003 Taipei International Poetry Festival in Taiwan, bij Dichter aan Huis in Den Haag en op het Stockholms Poesifestival. In 2004 trad hij op in Milaan en stond hij op Lowlands. In 2005 was hij te horen als actualiteitsdichter voor VPRO's radioprogramma De Ochtenden. Verder presenteerde hij een avond tijdens Poetry International en trad hij op in Duitsland. Tevens schreef hij voor Yo! Opera Festival twee libretto's voor busopera's. In 2006 presenteerde hij met collegadichter Joost Zwagerman Poëzie in Carré en werd er een vloertekst onthuld in de entree van het Erasmus MC in Rotterdam.

Bekroond werd het werk van Ruben van Gogh tot nog toe niet, wel maakte hij deel uit van letterkundige jury's, zoals voor de J.C. Bloem-Prijs en de Nieuwegeinse Literatuurprijs.

Websites: www.kb.nl, boeken.vpro.nl, www.epibreren.com

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 159.