kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Samuel Beckett

Iers toneel- en romanschrijver, geboren 13 april 1906 Focrock (Suburb van Dublin) Ierland, overleden 22 december 1989 Parijs.

Samuel (Barclay) Beckett was één van de belangrijkste auteurs van het absurde toneel.

Biografie
Samuel Beckett wordt geboren als tweede zoon van William beckett en Mary Rae, een vrij welgesteld Brits-Iers protestants gezin. Van zijn vader erft hij de sportieve kant (boksen en tennis op school, lange wandelingen), van zijn moeder de ernst en het pianospel.
Samuel beckett schreef vanaf zijn jeugd gedichten, toneel, essays en proza.

Op zijn dertiende ging beckett naar het internaat van Enniskillen in Noord-Ierland. Hij volgde er klassieke talen en was redelijk succesvol in zijn cricket- en rugbyspel, en ook in zwemmen.

In 1923 ging hij studeren aan het Trinity College in Dublin, waar hij Modern Languages volgde.

In 1927 behaalt hij zijn BA -Bachelor of Arts - Frans en Italiaans aan het Trinity College in Dublin.

Hij werkt twee jaar als gastdocent Engels aan de Ecole Normale Supérieure in Parijs.

In 1927 leert Becket in Parijs james joyce kennen, die op hem een 'overdonderende' indruk maakt. Beckett behoort al snel tot de kring van intimi en medewerkers van joyce. Hij schrijft dante ... Bruno . Vico .. joyce, een essay over de methode van joyce bij het schrijven van Finnegan's Wake.

Zijn eerste publikatie was het kortverhaal Assumption in 1929.

In 1930 ontvangt hij een prijs (van 10 £) voor Whoroscope, een geheimzinnig gedicht over Descartes.

In 1931 publiceert hij een veelal onderschat kritisch essay over proust.

Na zijn periode in Parijs ging hij terug naar Dublin waar hij tussen 1930 en 1932 zijn MA (Master of Arts) behaalde. Zijn werkterritorium verschoof van Belfast naar zijn alma mater, Trinity in Dublin.

Het adademische leven en de 'bekrompenheid' van Ierland bevallen hem niet. Hij trekt enkele jaren door Europa en vestigt zich in 1937, na het behalen van zijn Masters degree in Trinity College definitief in Parijs om carriere te maken als schrijver.

In 1938 leert hij Suzanne Deschevaux-Dumesnil kennen, een vriendschap (en uiteindelijk, na 23 jaar, een huwelijk) die zullen duren tot haar dood in 1989, vier maanden voor Samuel ook sterft.

'Murphy' (1938 roman)

Op een late nacht in januari 1938 werd hij door een pooier, Prudent, met een mes in de borst gestoken. De longpunctuur koste hem bijna het leven.

Zijn bestaan in Frankrijk werd enkel nog onderbroken door de tweede wereldoorlog waarin hij na een periode van actief verzet tegen de Duitse bezetter gedwongen werd te vluchten naar niet-bezet gebied.Tijdens de oorlog zijn Beckett en Suzanne actief in een spionagenetwerk: Gloria. Hij krijgt er het Oorlogskruis voor.

In 1942 zag hij zich genoodzaakt om te vluchten naar het onbezette zuiden van Frankrijk, waar hij verschillende jaren als boer de kost verdiende. Na de oorlog trad hij in dienst voor het Ierse Rode Kruis in Normandië.

De oorlog schrijft hij van zich af in de in het Engels geschreven roman Watt (1943). Zijn werk uit deze periode, van More Pricks than Kicks (1934) tot Mercier and Camier (1946), staan nog sterk onder invloed van joyce.

Pas na 'het beleg in de kamer' de periode van 1946 tot 50, ontwikkelt Beckett zijn eigen stijl., die naar de essentie gaat, het minimale en onopgesmukte. Vanaf de oorlog schrijft hij voornamelijk in het Frans, en het probleem van het vastleggen van de werkelijkheid in taal - of de onmogelijkheid van een getrouwe weergave - staat centraal in zijn werk.

De trilogie 'Molloy', 'Malone Dies' en 'The Unnamable' (1951-1953 romans). In deze romans behandelt Beckett het thema van het wanhopige bestaan aan de rand van de maatschappij.

Zijn bekendste werk is 'Wachten op Godot'(toneel) uit 1948 dat in 1953 in Parijs in première ging. Het is het verhaal van twee zwervers die vol vertrouwen wachten op Godot die echter nooit komt opdagen. Godot had hen moeten helpen in hun uitzichtloze situatie. Wachten op Godot' was een spraakmakende gebeurtenis, omdat het de eerste keer was dat er een stuk te zien was waarin niets gebeurde. De personages vervelen zich, ze proberen de tijd te doden met (woord)spelletjes. Ze wachten en doen verder niets. Waar wachten ze op? Ze wachten op Godot.

In de volgende stukken, Fin de partie, Happy Days en Krapp's last tape, gebruikt hij ook de abstractie om krachtige thema's te onderzoeken.

'Happy Days' (1961 toneel)

In 1964 maakt hij de stomme prent Film met Buster Keaton. Na een eerste televisiedrama, Eh Joe (1967), schreef hij meerdere scripts, onder meer Ghost Trio (1976) en in zijn laatste jaren bleef Beckett nog wel eigen werk vertalen, maar schrijven viel hem moeilijk.

Samuel Beckett kreeg in 1969 de nobelprijs voor literatuur, voor zijn geschriften - in nieuwe vormen voor roman en toneel - die in de ellende van de moderne mens hun verhevenheid verwerven.

Beckett is actief betrokken bij het op de planken brengen van zijn werk, vaak als raadgever of regisseur. Hij vertaalt zelf zijn werk in het Engels (of Frans) en werkt nauw samen met andere vertalers (bv. Jacoba van velde, die zijn stukken introduceerde in het Nedelands taalgebied). In de jaren 1970 en 80 ging hij steeds minder schrijven en snoeide zijn geschriften terug tot de naakte essentie.

Rockby en Ohio Impromptu (beide uit 1981) zijn nog strenger georganiseerde fantasieën dan zijn voorgaande stukken.

Ohio Impromptu: Twee in het zwart geklede mannen met wit haar dat hun gezicht bedekt, zitten op witte stoelen aan een witte tafel. De een leest een verhaal over een ontmoeting, de ander luistert - en reageert.

Hij stierf op 22 december 1989 en ligt met Suzanne begraven op Montparnasse in Parijs.

Becket mag dan vaak afgeschilderd worden als een duistere, ontoegankelijke, en in zichzelf gekeerde figuur, hij is een man met grote eruditie en veelzijdigheid. Naast steeds experimentelere toneelstukken schreef Becket hoorspelen, romans, verhalen en poëzie

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.