kunstbus
Dit artikel is 27-03-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Samuel Taylor Coleridge

Engels dichter en criticus, geboren 21 oktober 1772 Ottery St Mary, Devonshire - overleden 25 juli 1834, Highgate, Londen.

Biografie
Coleridge was de jongste van tien kinderen van de dominee John Coleridge. Na de dood van zijn vader in 1781 werd hij naar een kostschool in Londen gestuurd. Als kind zocht hij voortdurend aandacht, en dat wordt wel gezien als de eerste manifestatie van zijn afhankelijk gedrag op latere leeftijd.

Hij bezocht de Universiteit van Cambridge, maar leed chronisch geldgebrek. Hij ontvluchtte het universiteitsleven en nam dienst in het leger. Hij was hier echter totaal ongeschikt voor, viel herhaaldelijk van zijn paard en was alleen goed in het schoonmaken van de stallen. Zijn literaire activiteiten uit die periode bestonden uit het schrijven van liefdesbrieven voor zijn kompanen.

Hij beëindigde zijn studie niet en maakte met de dichter Robert Southey vage plannen om in het Amerikaanse Pennsylvania een nieuwe idealistische leefgemeenschap op te zetten. Deze plannen werden echter nooit gerealiseerd. In 1795 trouwden de twee vrienden met de zusters Sarah en Elizabeth Fricker, maar het huwelijk van Coleridge was niet gelukkig. Southey vertrok naar Portugal, zelf bleef hij achter en publiceerde in 1796 zijn Poems on Various Subjects.

Coleridge had een zwakke gezondheid en begon al in 1796 opium te gebruiken als pijnstiller. Dat was in die tijd geen ongewone zaak, maar de verwoestende gevolgen ervan waren nog niet algemeen bekend.

In 1795 had hij de dichter William Wordsworth leren kennen. Coleridge verhuisde naar Nether Stowey in Somerset, waar Wordsworth ook woonde met zijn zuster Dorothy. Hun vriendschap en samenwerking leidde tot de publicatie van het belangrijke werk Lyrical Ballads in 1798. Dit werk wordt in Engeland beschouwd als het begin van de periode van de Romantiek. In deze bundel was ook Coleridge' lange gedicht 'The Rime of the Ancient Mariner' opgenomen. Deze publicatie markeerde een bijzonder vruchtbare periode in de literaire loopbaan van beide schrijvers.

Coleridge schreef toen ook in een opiumroes het symbolische gedicht 'Kubla Khan' en begon aan het verhalende 'Christabel'. Beide zijn fragmenten gebleven. Ander werk uit deze periode: 'This Lime-Tree Bower My Prison', 'Frost at Midnight' en 'The Nightingale'.

In het najaar van 1798 ondernamen Coleridge en Wordsworth een reis naar Duitsland. Hier raakte Coleridge geïnteresseerd in de Duitse filsofie van Immanuel Kant en in de literaire kritiek van de toneelschrijver Gotthold Lessing. Hij verdiepte zich in de Duitse taal en na zijn terugkeer naar Engeland in 1800 vertaalde hij de trilogie 'Wallenstein' van de Duitse schrijver Friedrich von Schiller in het Engels. Hij vestigde zich toen, wederom in de nabijheid van Wordsworth, in het waterrijke noord-Engelse Lake District.

Korte tijd hierna verviel hij weer tot zelftwijfel en ging zijn gezondheid achteruit, wat leidde tot een toenemende afhankelijkheid van opium. Hij hoopte verlichting te vinden in het buitenland en vertrok naar Malta en Italië.

In 1816 nam hij, verzwakt, verslaafd en terneergeslagen, zijn intrek in het huis van de arts James Gillman in Londen. Hier voltooide hij zijn voornaamste prozawerk, Biographia Literaria (1817), met autobiografische aantekeningen, verhandelingen over een veelheid aan onderwerpen, en literaire theorie en kritieken.

Coleridge stierf in Highgate te Londen op 25 juli 1834.

Gezien hun literaire verwantschap en hun woonplaats in het Lake District worden Coleridge, Wordsworth en Southey vaak aangeduid als de Lake Poets.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Samuel_Taylor_Coleridge

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 820.