kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Satire

Een satire is een gedicht of verhaal waarin de spot wordt gedreven met, of verontwaardiging wordt geuit over, personen of misstanden. Indien het een gedicht betreft wordt ook de term hekeldicht gebruikt.

Meer in het algemeen worden het begrip satire en het bijvoeglijk naamwoord satirisch ook gebruikt om elke kunstuiting aan te duiden die wantoestanden op spottende wijze aan de kaak wil stellen (voorbeeld: een satirisch televisieprogramma).

Het woord satire is afgeleid van satyr. Het slaat terug op het klassieke toneel. Na afloop van een (vaste) serie van drie tragedies werd een satyrspel opgevoerd: een groep als satyr verklede acteurs onderhield het publiek met allerlei grappen en grollen. Aansluitend werd een komedie opgevoerd.

Voorbeelden:
De Satiren van Juvenalis
Gullivers reizen van Jonathan Swift
Idee├źn van Heinrich Heine
Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans
De Lof der zotheid van Erasmus
Van het genoemde werk van Swift (zie externe link op pagina Jonathan Swift) is het minder bekende, maar misschien wel onderhoudendste, deel drie een satire op de Engelse Koninklijke Academie van Wetenschappen.

Een satire op een bestaand kunstwerk heet een parodie.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Satire

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 326.