kunstbus
Dit artikel is 23-03-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Seamus Heaney

Noord-Ierse dichter, toneelschrijver, vertaler en winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur, geboren 13 april 1939 County Derry (Noord-Ierland). Hij woont in Dublin.

De op het Noordierse platteland geboren Heaney wordt, hoewel hij zich tot Ier heeft laten naturaliseren, door velen als een van de belangrijkste Britse dichters gezien. Zijn, grotendeels strofisch gebouwde, poezie heeft sinds zijn debuut in 1966 een uitzonderlijk groot publiek bereikt.

Zijn werk is diepgeworteld in de Ierse geschiedenis; Heaney keert vaak terug naar een oorspronkelijke of klassieke bron voor woorden, verhalen of mensen, om die dan met ogenschijnlijk gemak om te vormen tot universele thema's. Enkele inspiratiebronnen zijn: het platteland van Derry, de geschiedenis, mythen en de actuele politieke realiteit van Noord-Ierland, en Dante's inferno.

Seamus Heaney is ook in Nederland een veelgelezen dichter.

Biografie
Seamus verloor beide ouders op jonge leeftijd en groeide bij zijn oom en tante op.

In 1963 werd hij leraar Engels aan St. Joseph's College in Belfast. Onder leiding van Philip Hobsbaum (1932- ) volgde hij hier een po√ęzieworkshop, waar hij begon met schrijven. Onder het pseudoniem Incertus publiceerde hij werk in de universiteitstijdschriften.

In 1966 verscheen zijn eerste werk, Death of a Naturalist, waarvoor hij de E.C. Gregory Award, de Cholmondeley Award (1976), de Somerset Maugham Award (1968) en de Geoffrey Faber Memorial Prize (1968) kreeg.

Honderden publicaties volgden. Zijn tweede werk, Door into the Dark (1969), werd door de Poetry Book Society tot keuze van het jaar verkozen.

In 1995 kreeg Heaney de Nobelprijs voor de Literatuur.

19 maart 2009 Londen (ANP) - Ereprijs voor Ierse dichter Seamus Heaney
Seamus Heaney heeft de David Cohen Prijs voor Literatuur gekregen. Dat is een prijs (40.000 euro) voor zijn gehele oeuvre. De 69-jarige Heaney zei zeer verheugd te zijn met de erkenning, meldde de BBC donderdag. De David Cohen Prijs is bedoeld voor schrijvers die van groot belang zijn (geweest) voor de Britse literatuur. Eerdere winnaars zijn onder andere V.S. Naipaul, Harold Pinter en Doris Lessing.

Gepubliceerde po√ęzie
Eleven Poems (1965)
Death of a Naturalist (1966)
Door into the Dark (1969)
Wintering Out (1972)
Stations (1975)
North (1975)
Field Work (1979)
Selected Poems 1965-1975 (1980)
Station Island (1984)
The Haw Lantern (1987)
New Selected Poems 1966-1987 (1990)
Follower (1989)
Seeing Things (1991)
The Spirit Level (1996)
Opened Ground: Poems 1966-1996 (1998)

Electric Light (2001)
een keuze uit de gedichten 1991-2002
Met zijn bundel Elektrisch licht bestrijkt Seamus Heany een breed spectrum aan onderwerpen. Hij schrijft over zijn jeugd op het Ierse platteland als daar het elektrisch licht doordringt, over de komst van de schoolkapper, bij bezoekt geliefde plekken uit de klassieke oudheid en ontmoet levende en dode collega-dichters. Waar het hem de laatste jaren steeds meer om gaat, is een zoektocht naar zijn oorsprong, naar de bronnen van zijn veelgeprezen dichterschap.
In 1995 ontving de Ierse dichter Seamus Heaney (1939) de Nobelprijs voor Literatuur. Toen was hij in Nederland al jarenlang een heel bekende en gewaardeerde dichter, die geregeld te beluisteren viel op het poeziefestival Poetry International in Rotterdam. Zijn gedichten verschenen in die jaren ook in Nederlandse vertaling, meestal van de hand van de dichter Peter Nijmeijer. Die vertalingen zijn al geruime tijd niet anders dan antiquarisch verkrijgbaar, vandaar dat nu, aan de vrijwel integrale vertaling van Heaney's meest recente bundel 'Electric Light', een afdeling gebloemleesde gedichten uit zijn eerdere werk is toegevoegd. Nijmeijer is daarvoor verantwoordelijk. De nieuwe bundel, 'Elektrisch licht', een onmiskenbaar hoogtepunt in het werk van de Ierse dichter, is vertaald door Hanz Mirck. Die is zoals de titel al laat vermoeden, een onderzoek van de (eigen) verleden tijd, zijn jeugd op het Ierse platteland, herinneringen aan verdwenen fenomenen zoals de schoolkapper, maar daarnaast ook, en hoe kan het ook anders door een keltisch-mythologisch beinvloede Ier, gedichten waarin het mythologisch werelderfgoed uit de klassieke oudheid een nieuwe verwerking krijgt. Heaney is en blijft de dichter van de werkelijkheid, de beleefde en de verbeelde werkelijkheid: die van de literatuur. - (Biblion recensie, T. van Deel)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 640.