kunstbus
Dit artikel is 20-05-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sherwood Anderson

geboren: 1876 Camden, Ohio
gestorven: 1941
Een schrijver wiens proza het Amerikaanse korte verhaal tussen de twee wereldoorlogen sterk beinvloedde.
sherwood anderson maakte naam als een naturalistisch schrijver met zijn meesterwerk 'Winesburg, Ohio'.

Anderson ging alleen naar school wanneer dit zo uitkwam. Zijn vader, die na dienen in het leger van de ene naar de andere baan overging moest hierdoor regelmatig verhuizen en zijn familie reisde mee. Om te helpen in het levensonderhoud van zijn familie te voorzien had sherwood anderson zelf ook het ene na het andere baantje.

Op 17-jarige leeftijd verhuisde Sherwood naar Chicago 'waar hij werkte in een warenhuis en in de avonduren manegementopleidingen deed.

Tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog vocht anderson in cuba waarna hij terugkeerde in Ohio voor een jaar scholing op het Wittenburg College, Springfield.

Der hieropvolgende periode reisde Shewrwood anderson rond door Ohio, tot zijn leven in iets rustiger vaarwater kwam na een huwelijk en werk als verfmaker.

Na een emotionele crisis door de eisen die het familieleven aan hem stelde, verliet hij zijn vrouw en het 'burgerlijke leven' en verhuisde weer naar Chicago.

In Chicago ging hij werken in de reclame en sloot zich aan bij de zogenoemde 'Chicago Group', waar schrijvers als Theodore Dreiser en Carl Sandburg in zaten.

Sherwood Anderson's eerste twee romans waren 'Windy McPherson's Son' en 'Marching Men', beide met de psychologische thema's van het innerlijke leven in de Midden-Amerikaanse dorpen en het najagen van succes en desillusie.

In de herfst van 1915 huurt sherwood anderson een zolderkamertje van een goedkoop pension in de binnenstad van Chicago. Hij loopt tegen de veertig en heeft carrière gemaakt als copywriter en zakenman. Die wereld heeft hij abrupt de rug toegekeerd. Hij wil schrijven, uit zelfbehoud.

sherwood anderson heeft al twee romans en een gedichtenbundel liggen, die nog niet zijn uitgegeven. Nu begint hij aan een verhaal waarvoor hij niet van zijn schrijftafel opstaat voor hij het af heeft. Dan loopt hij de trap af, de straat op. Hij is in een stemming om elke voorbijganger om de hals te vliegen en te roepen: 'Gelukt! Na al die jaren heb ik iets gedáán!' Hij gaat een café binnen en geeft rondjes weg. Als hij genoeg moed heeft verzameld, keert hij terug om het te lezen - om te zien of het waar is. En het is waar, het staat op papier: één van de mooiste verhalen die vóór de oorlog in Amerika zijn geschreven, 'Hands'.
----------------------------------------------------------------------------------
Hands gaat over Wing Biddlebaum, een dik, kaal mannetje dat twintig jaar geleden opeens opdook in Winesburg - een provinciestadje op het platteland van Ohio, in het hart van de Verenigde Staten. Biddlebaum heeft de snelste handen van iedereen, op één dag heeft hij honderdveertig bakken aardbeien geplukt. maar verder weet niemand iets van hem. Alleen George Willard, de jonge verslaggever van de Winesburg Eagle, neemt hij in vertrouwen. Dan praat hij maar door, zijn stem wordt schel, de handen komen in beweging.
In zijn jonge jaren was Wing Biddlebaum, onder een andere naam, onderwijzer in een stadje in Pennsylvania. Erg geliefd bij de jongens op school. 's Avonds wandelde hij vaak met ze of ze zaten op de schooltrap tot het begon te schemeren. Dan dwaalden zijn handen rond, ze liefkoosden de schouders van de jongens of speelden door hun slordige haar. Zijn stem werd zacht en zangerig en dan vloeiden twijfel en ongeloof weg uit de harten van de jongens en begonnen zij te dromen.
Dat kan en dat mag niet, toen niet en nu niet. De jonge onderwijzer werd op het schoolplein door een woedende vader in elkaar geslagen. Hij wist nog net aan een lynch partij te ontkomen en vestigde zich in Winesburg als dagloner. 'Hij bewoog zich altijd even schuw en poogde zijn handen te verbergen. Hoewel hij niet begreep wat er was gebeurd, voelde hij dat zijn handen de schuld waren.'
-------------------------------------------------------------------------------------
Hands is het eerste van vierentwintig verhalen die samen een boek vormen, dat geen roman is en ook geen verhalenbundel. Het zit er ergens tussenin. De hoofdpersoon in Hands is George Willard die in Winesburg volwassen wordt door wat hij meemaakt, maar vooral door wat hem wordt toevertrouwd door de zonderlingen van het stadje. Winesburg, Ohio werd geschreven in de winter van 1915/1916. pas drie jaar later werd het boek uitgegeven door Ben Huebsch, de man die ook James joyce en D.H. Lawrence in Amerika had geïntroduceerd. Er was moed voor nodig, het boek werd alom verketterd.

Anderson had een monument opgericht voor alle mensen die eenzaam zijn, die hun dagen slijten 'achter een muur van misverstand die zij zelf hebben opgetrokken' - waar zij alleen zijn, hun seksuele frustraties verwerken, zich groothouden. De verhalen over die mensen 'beginnen nergens en eindigen nergens', het zijn verhalen zonder plot want, zei anderson, het leven heeft geen plot. Hij schreef uitsluitend over mensen die niet geslaagd waren, want dat waren nette mensen: people I personally would be glad to spend my life with.

THE TRIUMPS OF THE EGG (1921)

In 1921 ontving Sherwood anderson de eerste Dial Award voor zijn contributie aan de Amerikaanse literatuur.

Hij reise door Europa waar hij in Parijs gertrude stein ontmoette.

Na terugkomst in Amerika ging hij wonen in New Orleans waar hij een appartement deelde met William faulkner.

DARK LAUGHTER (1925)

Sherwood anderson verhuisd via New York naar Marion, Virginia, waar hij een boerderij bouwt en gaat werken als boer en journalist.

Hij maakt weer een reis door Europa.

In 1927 koopt hij zowel een republikeinse als een democratische krant waar hij twee jaar lang de redacteur van is. Om extra geld te verdienen blijft hij door het hele land lezingen geven.

HORSES AND MEN (1932)

DEATH IN THE WOODS (1933)

PUZZLED AMERICA (1935).

Anderson werd wel de geestelijke vader van bijna alle Amerikaanse schrijvers die in de eerste helft van deze eeuw naam maakten genoemd. Hij inspireerde ondermeer faulkner en ernest hemingway. Na zijn dood werd hij echter snel vergeten om pas in de jaren zeventig herontdekt te worden.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.