kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Sidney Sheldon

Amerikaanse schrijver

Sidney Sheldon won vele prijzen in drie verschillende carrières: als toneelschrijver, scenarist voor film en tv en auteur van vele romans.

Sheldon werd als Sidney Schechtel op 11 februari 1917 in Chicago geboren als zoon van een Duits-Joodse vader en een Russisch-Joodse moeder. Op zijn tiende verkocht hij zijn eerste werk: hij kreeg voor een gedicht tien dollar.

In 1937 verhuisde hij naar Hollywood waar hij scripts redigeerde en betrokken was bij een aantal B-films. Na werktijd schreef hij scenario's, waarvan hij er één voor 250 dollar aan zijn werkgever verkocht.

Na als piloot te hebben gediend tijdens de Tweede Wereldoorlog vertrok hij naar New York waar hij zich toelegde op het schrijven van Broadway-musicals en scripts voor zowel MGM Studios als Paramount Pictures.

Zijn Broadway-successen brachten hem weer terug naar Hollywood, waar hij in 1947 een Oscar won voor zijn script voor de film The bachelor and the bobby-soxer met Gary Grant en Shirley Temple.

Toen het televisietijdperk aanbrak, besloot hij daar in zijn geluk te beproeven. ''Ik had het geld gewoon nodig,'' zei hij later. Hij werd bekend met de serie I dream of Jeannie, van 1965 tot 1970 op de Amerikaanse televisie.

Pas op zijn vijftigste stortte Sheldon zich op het schrijven van populaire romans. Zijn eerste boek, The naked face, leverde hem meteen een literaire onderscheiding op: de Best First Novel Edgar Allan Poe Award. Zijn tweede roman, The other side of midnight, stootte direct door naar de toppositie van de bestsellerlijst van The New York Times. Zijn laatste roman Are you afraid of the dark? verscheen in 2004.

In zijn boeken figureren doorgaans vastberaden vrouwen die zich staande weten te houden in een vijandige en meedogenloze mannenwereld. Het publiek was er dol op. De serieuze critici moesten er niets van hem hebben.
Volgens Sheldons website zijn er 300 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. De meeste lezers waren vrouwen. Het Guinness Book of Records bestempelde hem als meest vertaalde auteur van deze tijd. Sheldon liet zich voorstaan op de authenticiteit van zijn boeken. ''Als ik over een locatie schrijf, ben ik er geweest. Als ik schrijf over een maaltijd in Indonesië, dan heb ik daar in dat restaurant gegeten", vertelde hij in 1987 in een vraaggesprek. "Ik denk dat je de lezer geen rad voor ogen kunt draaien."

Diverse boeken van Sheldon vormden de basis voor tv-series, waarbij de auteur vaak als producent optrad.

Sidney Sheldon is dinsdag 31 januari op 89-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking overleden in een ziekenhuis in Rancho Mirage (Californië).

Websites: vrouw.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.