kunstbus

Simone van der Vlugt

Simone van der Vlugt (Hoorn, 15 december 1966) is een Nederlands schrijfster van kinder- en volwassenenliteratuur.

Website: Biografie
Simone van der Vlugt (geboren als Simone Watertor) had al op jonge leeftijd ambities om schrijfster te worden. Geïnspireerd door Kruistocht in Spijkerbroek (1973) van Thea Beckman (1923-2004) stuurde zij op haar dertiende voor het eerst manuscripten voor historische verhalen naar een uitgever. Die wees haar werk af, maar raadde haar aan om door te gaan met schrijven. Ze besloot Nederlands en Frans te gaan studeren aan de lerarenopleiding in Amsterdam, waar ze onder meer les kreeg in jeugdliteratuur en creatief schrijven. Na haar studie ging ze werken als secretaresse en begon in de avonduren te schrijven aan een verhaal over de heksenvervolging, De amulet, waarmee ze 1995 debuteerde bij de Rotterdamse uitgeverij Lemniscaat. Het boek werd getipt door de Nederlandse Kinderjury. Een lange reeks historische jeugdboeken voor de leeftijdscategorie +12 volgde.

Net als haar voorbeeld Thea Beckman put Van der Vlugt uit uiteenlopende tijdsperiodes waarnaar zij uitgebreid vooronderzoek doet en laat jongeren een hoofdrol vervullen. Ze wordt daarom door sommigen als een opvolger van Beckman beschouwd.

Behalve voor +12 schrijft Van der Vlugt ook voor kleuters en voor leerlingen van de basisschool. Dat zijn geen historische verhalen, maar verhalen die zich in de belevingswereld van jonge kinderen afspelen. In het najaar van 2004 debuteerde ze met De Reünie als schrijfster van volwassenen literatuur. Daarbij liet ze zich inspireren door de literaire thrillers van Nicci French. In 2005 verscheen Schaduwzuster en sinds februari 2007 ligt haar nieuwste boek in de winkel: Het laatste offer.

Sinds Simone van der Vlugt in oktober 2004 debuteerde met De reünie, zijn van haar drie thrillers in totaal 400.000 exemplaren verkocht. Van De reünie gingen 185.000 exemplaren over de toonbank, van Schaduwzuster 145.000 en van Het laatste offer in twee maanden tijd 70.000.

Simone van der Vlugt is getrouwd met Wim en heeft twee kinderen, Friso en Esmée.

Bibliografie
Historische jeugdromans
1995 De amulet
1996 Bloedgeld
1999 De guillotine
2000 Zwarte sneeuw
2002 Jehanne
2002 Schijndood
2003 De slavenring
2004 Victorie! (in co-auteurschap met Theo Hoogstraaten)
2005 Het Hercynische Woud
2005 De bastaard van Brussel

Boeken voor de basisschool
1999 Noodlanding in het oerwoud
1999 Mijn zusje wordt vermist
2000 Verdwaald onder de grond
2001 Hester, de witte heks

Boeken voor kleuters
1999 Potverdrie, Sophie!
2001 Bastiaan komt eraan

Volwassenenliteratuur
2004 De reünie
2005 Schaduwzuster
2007 Het laatste offer

Overige volwassenenpublicaties
2006 Het bosgraf
2006 De perfecte partner
2007 Writers on Heels: De verleiding

Bekroningen
1996 Eervolle vermelding Kinderjury voor De Amulet
1997 Eervolle vermelding Jonge Jury voor De Amulet
1998 Eervolle vermelding Jonge Jury voor Bloedgeld
2000 Eervolle vermelding Zoenjury voor De Guillotine
2001 Eervolle vermelding Jonge Jury voor De Guillotine
2001 1e Platz Moerser Jugendbuch-Jury (Duitse prijs) voor De Guillotine
2001 Selectie Longlist Gouden Uil voor Zwarte Sneeuw
2001 De Kleine Cervantes (jeugdliteratuurprijs Gent, België) voor Zwarte Sneeuw
2003 Eervolle vermelding Jonge Jury voor Jehanne
2004 Kerntitel Jonge Jury Schijndood
2005 Eervolle vermelding Jonge Jury voor De slavenring


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Simone_van_der_Vlugt


Pageviews vandaag: 2281.