kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stanislaw Ignacy WitkiewiczStanislaw Witkiewicz of Witcacy geboren Warschau 24 februari 1885, gestorven Jeziory 18 september 1939
Pools schrijver, toneelschrijver, schilder, filosoof en fotograaf

Stanislaw Ignacy Witkiewicz was de zoon van de schilder en de criticus Stanislaw Witkiewicz. Hij werd thuis onderwezen door zijn vader en privéleraren. In 1890 verhuisde de familie naar Zakopane. Toen Ignacy zes jaar oud was begon hij piano te spelen, te schilderen en zijn eigen toneelstukken te schrijven.

In 1893, toen Witkiewicz slechts acht jaar oud was schreef hij zijn eerste werk Karaluchy (De Kakkerlakken), wat door hemzelf gedrukt werd op een eigen kleine pers. In zijn adolescentie ontwikkelden zich nauwe vriendschappen met de toekomstige wiskundige Leon Chwistek, de antropoloog Bronislaw Malinowski en de componist Karol Szymanowski.Totale Verwarring, 1920

In 1901 maakt Witkiewicz zijn eerste reis naar St. Petersburg en een jaar later schrijft hij zijn eerste filosofische essays Over Dualisme en Schopenhauer's Filosofie en zijn Relaties tot zijn Voorgangers. Hij verkreeg zijn matura (schooldiploma) in Lwów, schreef nog veel meer filosofische verhandelingen en studeerde buitenlandse talen en literatuur.

In 1904 reist Witkiewicz voor het eerst naar Wenen, München en Italië. In 1905/06 studeert hij kunst aan de kunstacademie van Krakow. Nadat hij kennis heeft gemaakt met het werk van Gauguin, Van Gogh en Picasso verwerpt hij het naturalisme. Hij neemt privé-lessen bij W. Slewinsky, een vroegere leerling van Gauguin.

Vanaf 1908 begint Witkiewicz monsters te schilderen. In 1908 maakt hij kennis met de avant-gardestromingen in Parijs, maar zijn schilderstijl wordt vooral beïnvloed door de Art Nouveau en het Expressionisme.

In de periode 1910-11 schrijft hij de roman 622 upadki Bunga, czyli Demoniczna kobieta, (De 622 lotgevallen van Bungo of de diabolische vrouw), die pas in 1972 gepubliceerd werd.

Nienasycenie (onverzadelijkheid)

Voor het uitbreken van W.O. I reist Witkiewicz naar Frankrijk, Rusland, Ceylon en Australië. In 1914 neemt Witkiewicz op uitnodiging van Malinowsky deel aan een wetenschappelijke expeditie naar Australië als tekenaar en fotograaf. De expeditie wordt onderbroken door de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog en na zijn terugkeer in Europa gaat hij in dienst in St. Petersburg en wordt een officier in de Keizerlijke Garde. Dit kwetste zijn anti-Russische vader zeer.

Vanaf 1915 was Witkiewicz officier in het elite Pavlovsky regiment en raakte gewond aan het front. In datzelfde jaar stierf zijn vader in Lovranno en kreeg een nationale heldenbegrafenis in Zakopane.

Witkiewicz begint te experimenteren met drugs en neemt deel aan de orgieën en dronkemansfeestjes van de kliek rondom Raspoetin. Toen de revolutie de tsaar in 1917 omverwierp, werd Witkiewicz gekozen tot politiek commissar (Russische titel, politieke commandant van een militair hoofdkwartier), waardoor hij als ingewijde een duidelijke inkijk kreeg in de veranderingen en het geweld dat gepaard gaat met revolutionaire omwenteling. Deze ervaringen zijn van beslissende invloed geweest op Witkiewicz wereldvisie. Hij maakt in die periode 880 werken, waarvan het grootste deel portretten van medesoldaten.

Vanaf 1917 schildert Witkiewicz opnieuw in een abstracte stijl met symbolistische elementen.

In 1918 keert hij terug naar Zakopane in Polen en gaat door met het schilderen van portretten om in zijn onderhoud te voorzien. Witkiewicz voegt zich in 1918 bij de avant-garde groep de Formalisten.

In 1919 schrijft Witkiewicz zijn kunstfilosofische verhandelingen Nieuwe Vormen in het Schilderen en Introductie tot de Theorie van de Pure Vorm in het Theater en de eerste van zijn 30 toneelstukken.

In 1920 schrijft Witkiewicz 10 toneelstukken, waaronder Nowe Wyzwolenie (The New Deliverance) en Oni (Them), gevolgd door nog 15 toneelstukken in de daaropvolgende vijf jaar. Zijn schilderijen exposities brachten hem echter meer succes dan de opvoering van zijn toneelstukken.portret van Marcelego Staroniewicza, 1927

In 1925 neemt hij de naam Witkacy aan en vanwege zijn financiële situatie richt hij zich op portretschilderen. Hij maakt zijn eerste succesvolle decorontwerpen.
Hij gaat door met zijn gecontroleerde experimenten met verschillende drugs, zoals morfine cocaïne, peyote (werkzame stof mescaline) etc. en schrijft en schildert terwijl hij onder invloed is.

In 1928 exposeert Witkacy zijn schilderwerk in het Salon d'Automne in Parijs.

Met verscheidene vrienden organiseert Witkacy een experimentele theatergroep op (Teatr Formistów, the Formists' Theatre), waar hij enkele van zijn toneelstukken uitvoert. Hij begint een tweede roman te schrijven Pozegnanie jesieni (Vaarwel Herfst), vanaf 1925, die werd gepubliceerd in 1927. Direct daarop volgt een derde roman Nienasycenie (Onverzadelijkheid, 1930). In deze periode begint hij aan het concept van zijn laatste en meest ambitieuze toneelstuk Szewcy (De Schoenmakers, 1934). Het resultaat van zijn overdenkingen in verband met de potentie van drugs tijdens het creatieve proces Nikotyna, alcohol, peyote, morfine, ether, werd gepubliceerd in 1932. Zijn vierde roman, Jedyne wyscie (De enige Uitweg), waar Witkiewicz in deze tijd aan begint blijft onvoltooid.

Vanaf 1931 stopt hij geleidelijk met schilderen.

Vanaf 1935 concentreert Witkiewicz zich op het schrijven van artikelen over filosofie en theater. Terwijl de internationale situatie verslechterd krijgt hij last van steeds terugkerende aanvallen van depressie en raakt geobsedeerd door het idee van zelfmoord.

Wanneer de nazi's in september 1939 Polen bezetten, verlaat Witkiewicz samen met zijn vriendin Czeslawa Korzeniowska Warschau en vlucht samen met de andere vluchtelingen oostwaarts. Op 18 september 1939 pleegt hij zelfmoord, wanneer hij hoort dat het Rode Leger optrekt vanuit het Oosten. Korzeniowska overleeft hun wederzijdse zelfmoordpact.

websites: www.arts.gla.ac.uk, www.toneelgroepdeappel.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.