kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stef Penney

Britse schrijfster

Stef Penney schreef eerder teksten voor de BBC en diverse films.

The Tenderness of Wolves (De tederheid van wolven) is haar literaire debuut.
Het boek The Tenderness of Wolves speelt zich af in 1860 in de Canadese provincie Ontario. Penney heeft het land nooit bezocht. Penney baseerde zich bij het schrijven op gedetailleerd bronnenonderzoek in de British Library.

Het verhaal: Het Canadese platteland, eind negentiende eeuw. Herfst. Laurent Jammet, een stroper, wordt dood en gescalpeerd in zijn jagershut gevonden door mevrouw Ross. Omdat er geen agenten actief zijn in deze wilde, dunbevolkte streek, stuurt de invloedrijke Hudson Bay Company, de grootste werkgever in de wijde omtrek, twee experts om de moord te onderzoeken.
Al snel wijzen ze een aantal verdachten aan, onder wie de zoon van mevrouw Ross, Francis. Hij is sinds de moord onvindbaar en zou er heel goed iets mee te maken kunnen hebben. Of is Francis zelf iemand op het spoor? Er wordt een man uitgestuurd om hem op te zoeken, maar intussen wordt de Mohawk-indiaan Parker als de schuldige aangewezen _ onterecht, zo blijkt. Terwijl de winter invalt, besluit mevrouw Ross samen met Parker op zoek te gaan naar zoon. Hun tocht voert hen langs Noorse bontdieven, een eenzaam fort dat bemand wordt door een aan laudanum verslaafde sociopaat, kleine nederzettingen van Schotse boeren, en opgejaagde oorspronkelijke Canadese stammen. Maar in The Tenderness of Wolves is uiteindelijk niets zoals het lijkt, en heeft iedereen zijn eigen motieven. Penney weet op een prachtige manier de wijdsheid en desolaatheid van het besneeuwde Canadese landschap te combineren met een intrigerend en minutieus uitgedacht plot. ( Stef Penney heeft de Costa First Novel Award gewonnen, voorheen de Whitbread-prijs, een van de belangrijkste Engelse literaire prijzen. De tederheid van wolven is daarmee automatisch een van de vijf kandidaten voor de Costa Book of the Year Award.

2007 Stef Penney heeft woensdag 7 februari de prestigieuze Britse Costa Book of the Year Award 2006 voor haar debuutroman The Tenderness of Wolves gekregen. Het is de pas de vierde keer dat iemands debuut de prijs in de wacht sleept. De Costa Book of the Year Award is de opvolger van de Whitbread Award en is gedoteerd met 25.000 pond (37.850 euro).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 34.