kunstbus
Dit artikel is 07-10-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stefan Zweig

Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst (Wenen, 28 november 1881 - Petrópolis (bij Rio de Janeiro), Brazilië, 22 februari 1942).

Het leven en het werk van de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig (1882-1942) zijn doordrongen van het thema fanatisme. Een onderwerp dat in zijn tijd actueel was en in onze tijd weer is. Stefan Zweig was in de vorige eeuw één van de meest gelezen Duitstalige schrijvers in Europa. Veel Nederlanders kennen zijn 'Schachnovelle' van hun literatuurlijst van de middelbare school. In de loop der jaren legde hij zich steeds meer toe op het schrijven van biografieën met grote psychologische diepgang. In zijn persoonlijk leven verdreef het nationaalsocialisme hem uit Salzburg. Zijn daaropvolgende zwerftocht over de wereld eindigde in 1942 met zijn zelfmoord in Petropolis (Brazilië).

Biografie
Stefan Zweig werd in een welgestelde joodse familie geboren. De familie was niet religieus en Stefan Zweig noemde zich later een "jood door toeval". Al tijdens zijn studie gaf hij gedichten uit die de invloed van Rainer Maria Rilke en Hugo von Hofmannsthal laten zien. In 1904 verscheen zijn eerste novelle, een genre waarmee hij zijn grootste roem zou krijgen.

Stefan Zweig meldde zich bij het begin van de Eerste Wereldoorlog vrijwillig bij de oorlogspers. Het verloop van de oorlog maakte hem echter steeds meer een oorlogstegenstander, wat nog eens versterkt werd door de invloed van zijn vriend, de Franse pacifist Romain Rolland. In 1917 werd Zweig van zijn dienst bij de oorlogspers vrijgesteld, en later helemaal ontslagen. Hij verhuisde naar Zürich, in het neutrale Zwitserland, werkte er als correspondent voor de Weense Neue Freie Presse en publiceerde ook in de Hongaarse Duitstalige krant Prester Lloyd. Deze bezigheden gebruikte hij om o.a. zijn partijloze mening te uiten.

Na het einde van de Eerste Wereldoorlog keerde Zweig terug naar Oostenrijk en woonde in Salzburg. In 1920 trouwde hij met Friderike von Winternitz. Als geëngageerde intellectueel trad Zweig tegen het nationalisme en revanchisme op en bracht hij zijn idee van een geestelijk verenigd Europa naar voren. Hij schreef veel in zijn Salzburger tijd: verhalen, drama's en novellen. De historische momentopname Sternstunden der Menschheit uit 1927 geldt nog steeds als zijn meest succesvolle boek.

Nadat de Nationaal-socialisten in 1933 in Duitsland de macht hadden gegrepen en ook hun invloed in Oostenrijk voelbaar werd, emigreerde Stefan Zweig naar Londen. Bij zijn uitgever in Leipzig mocht Zweig niet meer publiceren. Hij vond echter nog een uitgever in Wenen. In 1936 werden Zweigs boeken in Duitsland verboden. Zijn huwelijk werd in 1938 ontbonden; in 1939 hertrouwde hij met Charlotte Altmann. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nam hij de Engelse nationaliteit aan. Hij verliet Londen en kwam via New York, Argentinië en Paraguay in 1940 in Brazilië terecht. Samen met zijn tweede vrouw koos Zweig op 22 februari 1942 ervoor om vrijwillig een einde te maken aan hun leven. Of zoals hij zelf schreef: "aus freiem Willen und mit klaren Sinnen" vanwege zijn treurigheid over de vernietiging van zijn "geistige Heimat Europa". Zweig besefte dat hij, ook bij een eventuele overwinning op Hitler-Duitsland, representant van een voorbije wereld zou zijn (Die Welt von Gestern, titel van zijn laatste boek), en hij wenste dit niet bewaarheid te zien worden.

Een selectie:

Silberne Saiten (1901), gedichten
Die Liebe der Erika Ewald (1904)
Tersites (1907)
Brennendes Geheimnis (1911), novelle
Jeremias. Dramatische Dichtung in neun Bildern (1917), drama
Angst (1920), novelle
Die Augen des ewigen Bruders (1922), vertelling
Verwirrung der Gefühle (1927), novelle
Sternstunden der Menschheit (1927)
Drei Dichter Casanova - Stendhal - Tolstoi (1928), biografie
Joseph Fouché (1929), biografie
Marie Antoinette (1932), biografie
Die Heilung durch den Geist Mesmer - Eddy - Freud (1930)
Maria Stuart (1935), biografie
Triumph und Tragik des Erasmus (1935)
Castellio gegen Calvin oder Ein Gewissen gegen die Gewalt (1936)
Magellan (1938)
Ungeduld des Herzens (1939)
Schachnovelle (1941)
Die Welt von Gestern (1942), autobiografie
Balzac, biografie, fragmenten
Rausch der Verwandlung, roman uit zijn nalatenschap


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Zweig.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.