kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stephen King

Stephen Edwin King (Portland, Maine, 21 september 1947) is een Amerikaanse schrijver die het meest bekend is door zijn horrorverhalen. Zijn boeken zijn zeer populair, en komen voor op lijsten van best verkochte boeken, zowel van fictie als non-fictie.

De verhalen van King gaan vaak over onopvallende karakters die worden ondergedompeld in toenemend beangstigende situaties. Hij schrijft ook meer literair werk, zoals The Body, later verfilmd als Stand by me, maar ook Rita Hayworth and Shawshank Redemption en The Green Mile, later bekend geworden als films onder de titels The Shawshank Redemption en The Green Mile met Tom Hanks in de hoofdrol. Ook The Stand werd na de uitgave van de onverkorte versie verfilmd tot een miniserie (met Gary Sinise en Molly Ringwald in de hoofdrollen).

Biografie
Stephen King werd geboren als zoon van Donald and Linda Pillsbury King. Toen Stephen nog erg jong was, verliet zijn vader hen en Ruth voedde Stephen en zijn oudere broer David zelf verder op, soms onder beroerde financiële omstandigheden. Het gezin verhuisde naar Durham (Maine) maar bracht ook kortere periodes door in Fort Wayne (Indiana) en Stratford (Connecticut). Opvallend is overigens dat veel van zijn boeken zich afspelen in de staat Maine.

King begon al vroeg met schrijven. Rond zijn 13e jaar vond hij een doos met oude boeken van zijn vader in het huis van zijn tante, meest horror en sciencefiction. Hij was direct verslingerd aan deze genres.

Van 1966 tot 1970 studeerde King Engels aan de universiteit van Maine. Daar schreef hij een column in de schoolkrant getiteld King's Garbage Truck. Op de universiteit ontmoette hij ook Tabitha Spruce, met wie hij in 1971 trouwde. King werkte in allerlei baantjes om zijn studie te kunnen betalen.

Na zijn universitaire studies te hebben afgesloten met de titel Bachelor of Science in English en het certificaat om op middelbare scholen les te mogen geven, nam hij een baan als leraar Engels op een school in Hampden (Maine). Gedurende deze tijd woonden hij en zijn gezin in een camper. Het was soms moeilijk de eindjes aan elkaar te knopen, en het geld dat verdiend werd met korte verhalen die gepubliceerd werden in tijdschriften voor mannen kwam zeer van pas. King kreeg ook een drankprobleem waar hij meer dan 10 jaar mee heeft geworsteld.

Tijdens deze periode begon King met een aantal verhalen. Een daarvan ging over een jong meisje met bovennatuurlijke krachten. Omdat het verhaal hem frustreerde, gooide King het weg. Later kwam hij er achter dat Tabitha het verhaal had gevonden en uit de vuilnisbak had gehaald, ze haalde hem over om het af te maken onder de naam Carrie. Hij stuurde het verhaal naar een vriend bij een uitgeverij en vergat het toen min of meer. Enige tijd later ontving hij een aanbod met een voorschot van $2500,00, wat zelfs in die tijd niet een bijzonder hoog bedrag was. Jaren later werden de paperback rechten verkocht voor $400.000,00.

In On Writing, een boekje over hoe te schrijven, geeft King toe dat hij tegen die tijd constant dronken was. Hij verklaart ook dat de alcoholische vader uit The Shining grotendeels op zichzelf gebaseerd is hoewel hij dat jarenlang niet heeft toegegeven.

Kort na de publicatie van The Tommyknockers grepen zijn familie en vrienden in door zijn vuilnis op het vloerkleed voor hem te dumpen om hem te confronteren met zijn verslavingen : bierblikjes, sigarettenpeuken, cocaïne, valium, Xanax enzovoort. Hij ging hulp zoeken, en stopte met drinken in de tweede helft van 1980.

Het zal fans van King zijn opgevallen dat de relatieve rijkdom van zijn karakters gelijke tred heeft gehouden met zijn eigen financiële situatie: de karakters uit zijn eerste boeken zijn mensen met een minimum inkomen die proberen elke cent uit te rekken, daarna volgen karakters die tot de middenklasse gerekend kunnen worden zoals leraren en schrijvers, gevolgd door karakters die gemakkelijk een tweede huis kunnen betalen. Dit heeft geen gevolgen gehad voor zijn populariteit.

Auto-ongeluk
In de zomer van 1999 werd King het slachtoffer van een ongeluk; hij werd aangereden terwijl hij over een heuvel liep en hij werd meer dan 4 meter in de lucht geslingerd. Bij het neerkomen miste hij wonderbaarlijk genoeg de zijkant van de auto en een stapel rotsblokken. Tijdens het vervoer naar het ziekenhuis kreeg hij een klaplong. Daarnaast had hij zijn been gebroken op tenminste 9 plaatsen, zijn rechterheup was gebroken evenals 4 ribben, zijn knie was doormidden, en hij had beschadigingen op 8 plaatsen in zijn ruggengraat. De bestuurder van de auto werd veroordeeld tot 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en intrekking van zijn rijbewijs voor de periode van 1 jaar. Hij verklaarde dat hij was afgeleid door zijn hond. King werd na 3 weken ontslagen uit het ziekenhuis maar onderging daarna nog zo'n 6 operaties en fysiotherapie. Hij ging door met schrijven, maar kon niet meer dan 40 minuten zitten omdat de pijn dan ondraaglijk werd. King heeft het auto-ongeluk verwerkt in zijn magnus opus De Donkere Toren. Ook in de mini-serie Kingdom Hospital zit het ongeluk verwerkt.

Pensioen?
In januari 2002 kondigde King aan dat hij zou stoppen met schrijven nadat hij de lopende projecten had afgewerkt. Later trok hij die verklaring in en zei dat de journalist met wie hij gesproken had meer aangenomen had dan hij in werkelijkheid had gezegd. Hij heeft wel gas terug genomen maar van echt stoppen is niets te merken.

In 2003 werd King geëerd met de Lifetime Achievement Award.

Stephen King heeft ook 6 boeken geschreven onder het pseudoniem Richard Bachman. King regelde een nep begrafenis voor Bachman nadat het pseudoniem publiek was geworden, wat inspiratie opleverde voor het boek The Dark Half waarin een schrijver de begrafenis van zijn horror auteurspseudoniem regelt na de publicatie van een "serieus" verhaal, om daarna te ontdekken dat zijn alter ego zich niet zo gemakkelijk laat begraven.

King speelt gitaar in de band Rock Bottom Remainders,, samen met Dave Barry, Ridley Pearson, Scott Turow, Amy Tan, James McBride, Mitch Albom, Roy Blount Jr., Matt Groening, Kathi Kamen Goldmark, en Greg Iles.

Stephen King woont in Bangor (Maine) met zijn vrouw Tabitha King die ook schrijver is. Hun 3 kinderen, Naomi Rachel, Joe Hill en Owen Phillip, zijn inmiddels volwassen.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Stephen_King

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 21.