kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Stream-of-consciousness

Stream of consciousness

Stream of consciousness (Engels voor 'stroom van bewustzijn') is een literaire techniek die aan het eind van de 19e eeuw opkwam in Frankrijk (monologue intérieur) en in de 20e eeuw door diverse, met name Engelstalige, schrijvers werd toegepast, onder andere door Virginia Woolf en James Joyce.

In de stream-of-consciousnesstechniek wordt de gedachtegang van een persoon beschreven. Gezien de vele associaties en gedachtesprongen die zich daarbij voordoen, leidt dit in de geschreven taal tot een vaak fragmentarische zinsbouw. Het bekendste voorbeeld komt voor in Ulysses van James Joyce, die de techniek in het laatste deel van het boek (Episode 18, de monoloog van Molly Bloom) zo ver doorvoert dat zelfs de interpunctie grotendeels ontbreekt.

Het ontstaan van de term als literaire techniek wordt toegeschreven aan de Britse schrijfster en criticus May Sinclair, die de uitdrukking introduceerde in haar bespreking van het werk van Dorothy Richardson. De techniek wordt wel in verband gebracht met de ontwikkelingen in de psychologie, al worden er ook wel oudere werken aangewezen als voorlopers. Een vroeg voorbeeld is o.a. het 18e-eeuwse werk Tristram Shandy van Laurence Sterne.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Stream_of_consciousness.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 27.