kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Theodor Holman

Nederlands schrijver en radiopresentator, geboren op 9 januari 1953 in Amsterdam.

Websites: Theodor Holman werd geboren in een Indisch milieu op 9 januari 1953 in Amsterdam als derde en jongste kind van een jurist. Hij groeide op in oud zuid, waar hij nu nog steeds woont.

Studeerde aan de P.A. en aan de UvA Nederlands en geschiedenis. Een tijdje was hij leraar, maar in 1982 besloot hij om schrijver te worden.

Theodor Holman schreef in het verleden voor Propria Cures, de Volkskrant en Nieuwe Revu. Tegenwoordig (2005) schrijft hij columns voor De Groene Amsterdammer (als "Opheffer") en Het Parool.

Vooral het sterk persoonlijke karakter van zijn columns valt op. Hij schreef in het verleden openhartig over bijvoorbeeld de relatie met zijn dochter(1982) en en zijn moeder. Ook zijn problematische relatie tot vrouwen is een terugkerend onderwerp.

In 1997 schreef Theodor een boek tijdens de 24 uur die hij doorbracht in de etalage van De Bijenkorf in Amsterdam.

Behalve columns en vele boeken, schreef Theodor filmscenario's (onder meer Interview, Cool en Medea voor zijn vriend Theo van Gogh).

Theodor maakte ook televisieprogramma's voor de Amsterdamse omroep AT5, en werkte in de loop der jaren mee aan diverse radioprogramma's.
Tegenwoordig presenteert Theodor twee maal per week voor de Humanistische Omroep het dagelijkse radioprogramma Desmet live.

Hij deelt zijn leven met verschillende poezen en een hond.

Theodor ontving op 22 juni 2000 de Icodo prijs van Artsen zonder Grenzen.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.