kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Thomas Rosenboom

Thomas Rosenboom (1956)

Roman, kort verhaal

Thomas Rosenboom is 8 januari 1956 geboren in Doetinchem. Hij is de middelste uit een katholiek gezin met drie kinderen. Zijn vader was directeur van een garagebedrijf met vijftig werknemers in het oosten des lands.

Hij bezocht het atheneum in Arnhem en ging daarna psychologie studeren in Nijmegen. Hij stopt na drie jaar met deze studie en stapt over op de studie Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Deze rond hij in 1983 cum laude af.

Het onderwerp van zijn scriptie was de introductie van het gedachtegoed van de filosoof Kant in Nederland door Johannes Kinker.

Bedenkingen (1982) (verhaal)
Een jaar voor zijn debuut was het verhaal 'Bedenkingen' uit die bundel al verschenen in De Revisor.

Debuut: De mensen thuis (1983, verhalen)
Voor dit boek ontving hij in 1984 de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs.

Vriend van verdienste (1985)
De psychologische thriller Vriend van verdienste is gebaseerd op de Baarnse moordzaak. Een zaak waarin drie jongens, waaronder twee rijkeluiszoontjes, veroordeeld worden wegens moord op een vierde, die te veel over ze wist.
Na de dood van zijn moeder moet Theo Altink zijn oudere broer Geert beloven goed voor vader te zorgen. Geert zelf verdwijnt naar een opvoedingsgesticht en de oude Altink maakt zich zorgen om de andere zoon. Theo's enige vriend is de kraai Rokko, die hem overal weet te vinden. Met behulp van zijn buurjongen Freddie probeert hij indruk te maken op de twee rijkeluiszonen Van Hal. Maar de arrogante, harde Otto en de minzame Pieter spelen een ondoorgrondelijk spel met de jongen. Als hij voor de politie op de vlucht is vindt hij een onderduikadres in de toren van de grote villa van de broers. Maar langzaam vraagt Theo zich af of hij zit ondergedoken of gevangen wordt gehouden.


In ditzelfde jaar vertaalde hij een paar verhalen van Klabund voor de bundel Raspoetin en enkele verhalen en in 1986 de novelle Wir sind Utopia van Stefan Andres.

In 1987 kreeg hij een aanstelling voor een jaar als writer in residence aan de universiteit van Michigan. Naast deze incidentele werkzaamheden geeft hij in deeltijd les in prozaschrijven aan de schrijversvakschool 't Colofon in Amsterdam. Hij woont met zijn vriendin in Amsterdam.

Van 1989 tot 1991 was hij redactiesecretaris van De Revisor.

Gewassen vlees (1994) ( roman )
Rosenboom schreef Gewassen Vlees met de hand, (ruim 1000 foliovellen!) en bewerkte het later op een rol behang.
De Friese burgemeesterszoon Willem Augustijn van Donck wil maar één ding en dat is de liefde van zijn vader winnen. Alles wat hij doet blijkt verkeerd uit te pakken. Hij is onhandig met vrouwen en brengt zichzelf keer op keer in moeilijkheden. Om indruk te maken verdiept hij zich in een nieuw procédé voor het maken van suiker en probeert hij deugdzaam te leven. Zijn inspanningen zijn vergeefs. Om uit te vinden waarom zijn vader hem afwijst zal hij zich in diens verleden moeten verdiepen. Daarbij roept hij de hulp in van de door zijn vader gehate maar geniale heer Bergsma. Maar Willem Augustijn raakt al spoedig verstrikt in een web van leugens, chantage, liefdadigheid en waanbeelden. Het verhaal speelt zich weliswaar af in het midden van de achttiende eeuw maar heeft de spanning van een moderne pageturner. Aangrijpende en hilarische scènes worden afgewisseld met prachtige dialogen en schunnige taferelen.

Gewassen vlees is een boek dat nogal schofferend is voor christenen, zowel door de grappen die er gemaakt worden bij geloofswaarheden, als door de vunzige seksuele exploraties van de hoofdpersoon. Gewassen vlees is door zijn aard en opzet geen boek geweest dat het grote publiek bereikte, maar vooral een kleinere kring van literatuurlezers aansprak.


Zijn tweede roman Gewassen vlees werd in 1995 genomineerd voor de Gouden Uil, de Libris Literatuur Prijs en de Aristeion-prijs, de literatuurprijs van de Europese Gemeenschap.
Won de Libris Literatuur Prijs 1995 voor Gewassen Vlees.

Parade (1995)

Won de Dirk Martensprijs 1997 voor Gewassen Vlees.

roman )
Het verhaal, spelend in 1888, werd geïnspireerd door de twee huisjes die nu nog te zien zijn in de gevel van het Amsterdamse Victoria Hotel en door de biografie van de Hoogeveense apotheker Radijs. Maar de hele intrige en de tragedie zijn evident Rosenboomiaans.
Wanneer de apotheker Anijs in Hoogeveen van een van zijn patiënten het verzoek krijgt om een oude viool te laten repareren en te verkopen herinnert hij zich zijn neef Walter Vedder, vioolbouwer te Amsterdam. Als de heren elkaar uiteindelijk ontmoeten blijken ze het wonderwel met elkaar te kunnen vinden. Vedder is bezig zijn huis duurte verkopen aan de NV Victoria Hotel, die graag de straat tegenover het nieuwe station wil benutten voor een nieuw hotel.
Anijs heeft in Hoogeveen een jonge concurrent met een farmacieopleiding gekregen en werpt zich op als de beschermer van de arme veenarbeiders. De twee neven smeden het plan deze mensen te helpen. Vanaf dat moment slaan de Amsterdamse en de Hoogeveense verhaallijn ineen tot één grote intrige, die de twee hoofdpersonen in een onafwendbare wurggreep houdt.


Won nogmaals de Libris Literatuur Prijs 2000 voor Publieke Werken.
Duitsland in de wacht sleept, groeit Bepols wantrouwen nog verder. Voor de bouw van diens moderne zeesleper wil hij geen plaats op de helling afstaan. Niesten moet maar uitwijken naar het naastliggende weiland. De argeloze afwijzing en de onvoorziene gevolgen ervan leiden tot een even magistraal als fataal hoogtepunt zoals alleen Rosenboom dat weet te schrijven.
viool speelt op een plaats in een park waar de hoofdpersoon zich graag terugtrekt en waar hij niettemin in contact komt met een oude dame, die hem voor veelbelovend houdt en hem een viool leent. Op het bizarre hoogtepunt van het verhaal neemt hij die ook werkelijk ter hand.

In 2004 schrijft Thomas Rosenboom het boekenweekgeschenk in het kader van de 69e editie van de Boekenweek; Spitzen. Het thema van het geschenk is overspel waarmee, volgens Rosenboom, de link met Frankrijk wordt gelegd. www.cpnb.nl

VPRO Boeken
Biografie_Thomas Rosenboom
www.slau.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.