kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tim O'Briengeboren in Austin, Minnesota 1 oktober 1946, Amerikaans schrijver

Op zijn tiende jaar verhuisde Tim O'Brien's familie naar Worthington Minnesota, een stad die zichzelf eens verklaarde tot "the turkey capital of the world". Worthington had een grote invloed op O'Brien's verbeeldingskracht en vroege ontwikkeling als schrijver. Hij gebruikt de stad als setting voor enkele van zijn verhalen vooral in zijn bundel The Things They Carried (1990).

In 1968 behaalde O'Brien zijn BA in politieke wetenschappen aan Macalaster College. En hoewel hij tegen de oorlog was, nam hij in datzelfde jaar dienst in de infanterie en werd naar Vietnam gestuurd. Hij diende van 1969-1970 in de Americal Division een peleton dat had deelgenomen aan het My Lai bloedbad in 1968. De Amerikaanse strijdkrachten noemen het "Pinkville". Omdat het nieuws over de slachting pas veel later uitkwam begrepen O'Brien en zijn medesoldaten op dat moment de vijandigheid van de mensen niet. De slachting van My Lai figureert prominent in zijn boek Lake of the Woods (1994).

Daarna ging Tim O'Brien naar de Harvard University en kreeg hij een stageplaats bij de Washington Post, wat er uiteindelijk toe leidde dat hij Harvard verliet om journalist te worden. Zijn schrijverscarrière werd gelanceerd met de publicatie van If I Die in a Combat Zone, Box Me Up and Ship Me Home, over zijn oorlogservaringen.

Tim O'Brien is gastprofessor aan de Southwest Texas State University in San Marcos Texas, waar hij doceert in de MFA Creative Writing Program.

O'Brien ontving de National Book Award in 1979 voor zijn boek Going After Cacciato (1978). Andere boeken van Tim O'Brien zijn, Northern Lights (1975), The Nuclear Age (1985), Tomcat in Love (1998) en July, July (2002).

website:

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.