kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tom Clancy

Thomas Leo (Tom) Clancy jr. (Baltimore County (Maryland), 12 april 1947) is een Amerikaanse auteur van politieke thrillers gebaseerd op concepten ontleend aan inlichtingendiensten en de militaire wetenschap; zijn naam is tevens een generieke aanduiding voor soortgelijke boeken die door andere auteurs worden geschreven.

Zijn vroege boeken hebben hun thematiek in de Koude Oorlog. Clancy bereikt in zijn boeken door nauwgezette research een grote mate van realisme. Hij besteedt aandacht aan (fictieve) eco-politieke motieven en achtergronden, in het bijzonder ook aan de technologie die bij missies wordt ingezet. Veel van zijn boeken zijn verfilmd. Een bijzondere vermelding verdienen de succesvolle computergames waar Tom Clancy aan meewerkt: de Rainbow Six-serie, de Splinter Cell-serie en de Ghost recon-serie.

Biografie
Clancy droomde als kind al van een militaire loopbaan, maar een oogprobleem (hij draagt een zeer sterke bril) deed die droom in duigen vallen. In het midden van de jaren '80 was Tom Clancy een onbekende verkoper van verzekeringen, met een passie voor de geschiedenis van de scheepvaart. Hij had Engels gestudeerd aan de Loyola Universiteit van Baltimore, en droomde ervan een roman te schrijven. Zijn eerste poging, The Hunt for Red October, kreeg goede kritieken en verkocht vrij goed. Het was echter President Reagan die Clancy wereldberoemd maakte: Reagan prees in een interview Red October aan als 'perfect'. De daarop volgende succesvolle techno-thrillers maakten van Clancy een van de rijkste Amerikanen.

In 1996 stichtte hij Red Storm Entertainment, de firma die computerspellen ontwikkelt, die hij later verkocht voor 45 miljoen dollar.

Tom Clancy houdt zijn privé-leven goed afgeschermd van de buitenwereld.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Tom_Clancy.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.