kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tom Hodgkinson

Journalist Tom Hodgkinson (1968) is oprichter en uitgever van het blad The Idler (De nietsnut)(www.idler.co.uk). Hij schrijft voor de Sunday Telegraph, The Guardian, The Sunday Times en Independent on Sunday. In een vorig leven importeerde hij absinth.

Sinds hij in 1993 het blad The Idler (de lanterfant) oprichtte is zijn 'beweging' gegroeid. Onder de tienduizenden geestverwanten bevinden zich ook tv-maker Louis Theroux, kunstenaar Damien Hirst en muzikant Pete Doherty die ook artikelen schrijven voor The Idler. The noble art of being idle verspreidt zich als een goedaardig virus dat ook in Europa al vaste voet aan de grond heeft gekregen. Zijn eerste boek is in twintig landen vertaald en werd een bestseller in Italiƫ en Duitsland. Oscar Wilde al. En zo is het ook. Het etmaal van een nietsnut vliegt om met uitslapen, roken, spijbelen, een uiltje knappen, vissen, flaneren, feesten, dagdromen, borrelen en naar de sterrenhemel kijken. In Lof der luiheid houdt Tom Hodgkinson een hartstochtelijk pleidooi voor de kunst van het nietsdoen. Puttend uit de geschiedenis, literatuur, filosofie en zijn eigen ervaringen predikt Hodgkinson geestig en bezield de luiheid en het goede leven. Medestanders vindt hij in Byron, Descartes, Blake, Nietzsche, Sherlock Holmes, Hugh Hefner, Winnie de Poe en John Lennon. Maar Hodgkinson geeft ook praktische tips en adviezen: hoe het beste je snor te drukken, hoe je lui aan seks kunt doen, en hoe je van je kater een positieve ervaring kunt maken. Zijn boodschap is duidelijk: neem het heft in handen en eis het recht op om lui te zijn. kunstenaars niet alleen productief waren, maar ook zeer bedreven in het lanterfanten. Het richt zich tegen de huidige arbeidsethos van hard werken en tegen motto's als 'nu lijden, straks plezier'. Het soepel geschreven, heldere betoog is gelardeerd met citaten uit literatuur en filosofie, met historische wetenswaardigheden en (soms persoonlijke) anekdotes. Het boek is opgebouwd uit 24 korte hoofdstukken. Elk hoofdstuk betreft een uur van de dag en een bepaalde luiheid (bijv. 1 uur 's nachts: luie seks). Het boek enthousiasmeert en zou wel eens effectiever kunnen zijn dan zelfhulpboeken over onthaasten. Een minpuntje is de harkerig vertaalde poezie. Het boek bevat een lijst met aanbevolen literatuur en websites. Het is opvallend van kleur (oud roze) en formaat (18 bij 14 cm). - (Biblion recensie, H. Gelens)

Leve de vrijheid (2007)
Heb je je ooit afgevraagd waarom je naar je werk zou gaan? En waarom de consumentencultuur uit zoveel rotzooi bestaat? Heb je je ooit afgevraagd of er geen betere, vrijere en vrolijker manier van leven bestaat? Als dat zo is dan is dit een boek voor jou.
Met verwijzingen naar de Franse existentialisten, de Britse punks, de Amerikaanse hippies, middeleeuwse denkers en anarchisten geeft de 'ongekroonde koning van de aarts - luiaards' Tom Hodgkinson een nieuwe, vrolijke blauwdruk van het moderne leven. Hij laat zien dat de consumptie - maatschappij niet geleid heeft tot meer vrijheid maar juist tot het tegendeel. Het consumentisme tegengaan en zelf dingen maken is de sleutel voor een vrijer leven. We zijn geen consumenten maar we zijn scheppers. 'Bak brood, stop met klagen, stop met consumeren,' zo moedigt hij ons aan. 'En vooral: weg met de cultuur van het moeten, leef! Wees gelukkig, wees vrij!' - Tom Hodgkinson ons in zijn bestseller Lof der luiheid de kunst van het nietsdoen heeft geleerd, onderwijst hij ons in Leve de vrijheid hoe we werkelijke vrijheid en geluk kunnen bereiken. We leren hoe we de ketenen van de angst, bureaucratie, schuld, armoede, lelijkheid, verspilling en van zoveel andere zaken kunnen afwerpen.' - erudiet - Leve de vrijheid staat vol praktische tips en bevat daarnaast ook veel filosofische overdenkingen. Een verkwikkend bad voor lichaam en geest.
In 'Leve de vrijheid' richt maatschappijcriticus Hodgkinson zich niet alleen tegen het hedendaagse arbeidsethos, maar tegen alles wat onze vrijheid beteugelt: consumentisme, bureaucratie, carrieredrang, verspilling, angst etc. Alles hangt met elkaar samen: 'Angst leidt tot winkelen. Winkelen leidt tot schulden. Schulden leiden weer tot angst.' Toch kan iedereen een vrij leven leiden. Hodgkinson beschouwt de onafhankelijke, anarchistische middeleeuwer die samenwerkte in gilden als het toonbeeld van de vrije mens. Naar die mens moeten we terug. Om zijn boodschap te ondersteunen, schetst hij soms een romantisch naief beeld van de middeleeuwen. Ook spant hij de ideeen van anarchisten, Franse existentialisten en andere denkers voor zijn karretje. Maar hij schrijft zo soepel en geestig dat je hem dit vergeeft. Sterker nog: zijn ideeen overtuigen. De grootste puritein zal na het lezen van dit boek de dagelijkse realiteit met andere ogen bezien. - (NBD¦Biblion recensie, H. Gelens)

Websites: www.depers.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.