kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tomas Lieske

Nederlands dichter en schrijver, geboren te Den Haag in 1943.

Tomas Lieske, pseudoniem van Ton van Drunen, groeide op in de Haagse wijk Bezuidenhout dat in 1945 door 56 Mitchell bommenwerpers werd platgegooid en studeerde Nederlands en Theaterwetenschappen.

Lieskes literaire debuut vindt vrij laat plaats. Hij is 38 wanneer zijn gedichten voor het eerst in de literaire tijdschriften Tirade en Revisor verschijnen.

In 1987 verscheen zijn poëziedebuutbundel De ijsgeneraals en in de zomer van 1989 nam Lieske deel aan Poetry International.

Van 1987 tot 1996 was Lieske redacteur van Tirade en vanaf aanvang begon hij een poeziekroniek in dit tijdschrift. Deze essays komen terecht in de bundel Een hoofd in de toendra (1989).

Met zijn prozadebuut Oorlogstuinen (1992) verdient hij de Geertjan Lubberhuizen-prijs.

Zijn roman Nachtkwartier wordt genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs 1996. Deze roman is een geraffineerd mengsel van feiten, dromen, fantasieën, geschiedenis, oudtestamentische en mythische verhalen.

In De achtste kamer (1997), een bundel verhalen en persoonlijk getinte beschouwingen, zette hij op originele wijze uiteen hoe zijn literatuur geworteld is in de werkelijkheid.

Het is de roman Franklin waarmee Lieske in 2001 de Libris Literatuur Prijs wint. Het juryrapport vermeldde: 'De jury was bijzonder onder de indruk van de literaire durf van Lieske, van zijn stilistische brille en zijn brutale geestigheid; stilistisch machtsvertoon blijkt verrassend te kunnen samengaan met zachtheid en lichtheid. Maar niet alleen als talig kunststuk is deze roman indrukwekkend, ook als de verbeelding van een visie op de wereld die niets geruststellends heeft. De lezer krijgt iets te zien waar hij liever de ogen vanaf zou wenden, indien hij kon.'

Van het prijzengeld verbleef Lieske een jaar in Parijs en hier schreef hij zijn nieuwste roman Gran Café Boulevard (2003).

In april 2007 wint Thomas Lieske de VSB Poëzieprijs met de bundel Hoe je geliefde te herkennen. De prijs bestaat uit een bedrag van 25.000 euro en een sculptuur van Linda Verkaaik. De jury zegt "met enthousiasme en overtuiging'' te hebben gekozen voor de bundel waar "het taalplezier van afdruipt, waarin het ene na het andere register met het grootste gemak wordt opengetrokken en die speels en virtuoos tegelijkertijd is.'' Het is ook een bundel die "in elk gedicht het mysterie dat ons gaande houdt als een broos ei koestert en die op onnavolgbare wijze de opwinding en de vreugde van de liefde schildert.''

Websites: boeken.vpro.nl, www.porgyenbess.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 616.