kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Tommy Wieringa

Nederlandse schrijver, geboren in Goor in 1967.

Wieringa schreef vier romans en was medeoprichter en redacteur van het literaire tijdschrift Vrijstaat Austerlitz. Het werk van Tommy Wieringa wordt wereldwijd vertaald, onder meer in het Hebreeuws, het Koreaans en het Frans, Duits en Engels.

Levensloop
Tommy Wieringa bracht een belangrijk deel van zijn jeugd door op de Antillen. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en journalistiek in Utrecht, en werkte ondermeer als marktkoopman en als lokettist bij de spoorwegen.

Tommy Wieringa debuteerde in 1995 met de roman Dormantique's manco, over een schoolverlater die afwasser wordt in een restaurant, de maatschappij ontvlucht en na omzwervingen in Marokko terechtkomt.

Zijn tweede roman, 'Amok' (1997), gaat over een rouwtransporteur, die in een geloofstwist verzeild raakt met zijn Antilliaanse vrouw.

In de muziekgroep 'Donskoy' experimenteerde Wieringa met de combinatie van poëzie en muziek. In het voorjaar van 1998 verscheen de cd 'Beatnik glorie'. Wieringa trad met zijn werk onder meer op tijdens de festivals Crossing Border, Winterschrift, Double Talk, De Nachten (Antwerpen) en Lowlands.

'Alles over Tristan' (2002) draait om universitair docent Jakob Keller, die een biografie wil schrijven over de raadselachtige en visionaire dichter Viktor Tristan. Deze roman werd bekroond met de Halewijnprijs.

In januari 2005 volgde Joe Speedboot (F. Bordewijkprijs, 2005). Joe Speedboot werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Gouden Uil, de Libris Literatuurprijs, de Gerard Walschapprijs en de prijs voor het mooiste boekomslag. Voor Joe Speedboot kreeg Wieringa de eerste Magazijn La Vie en Rose Prijs.

Zijn reisverhalen verschijnen in onder andere de Volkskrant en Rails en Nautique. Zijn reisverhalen werden gebundeld in Ik was nooit in Isfahaan (2006). Essays en beschouwingen verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad. Hij schreef hoorspelen voor KRO radio, is columnist in Spits en publiceert ondermeer in de Groene Amsterdammer en Volkskrant Magazine. Daarnaast is Wieringa is een veelgevraagd podiumspreker.

In 2007 is hij de zevende gastschrijver aan de TU. Gerrit Krol, H.J.A. Hofland, Hugo Brandt Corstius, Nelleke Noordervliet, Arnon Grunberg en Tijs Goldschmidt gingen hem voor.

Bibliografie
Alles over Tristan
Bijna twintig jaar na de dood van de jonge, visionaire dichter Viktor Tristan is er ondanks zijn voortdurende populariteit nog altijd geen biografie over hem. Jakob Keller, universitair docent en bewonderaar van Tristan, neemt de taak op zich het weinige wat over de dichter bekend is aaneen te smeden tot een waardig monument. In de havenstad Mercedal zoekt hij contact met Tristans vroegere vrienden, die hun dagen slijten op het terras van café Colonial. Maar bijna niemand blijkt openhartig te willen praten over wat zich destijds heeft afgespeeld.
De briljante dichter blijft de biograaf ontglippen; hoe meer Jakob Keller ontdekt pver diens leven, hoe vaster hij zelfingesponnen raakt in Tristans web van oude leugens en geheimen. En wanneer Keller uiteindleijk zijn moeizame zoektocht voltooit, zal ook zijn eigen leven nooit meer hetzelfde zijn.
'Alles over Tristan' is een meeslepende vertelling over de menselijke zucht naar mythes en de behoefte die te ontrafelen.

Joe Speedboot
'Joe Speedboot' is een roman over liefde en rivaliteit, over een verlosser zonder belofte en een heroïsche odyssee. Het toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp, waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het ingeslapen dorp een onverwachte dynamiek waar het niet meer van zal herstellen.
Tommy Wieringa schreef met 'Joe Speedboot' een gedreven, aanstekelijke ontwikkelingsroman, met een hoofdrol voor de mateloze verbeeldingskracht van één man.
Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe's stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.
Op originele wijze en met speels vernuft, toont Tommy Wieringa de loop van een geschiedenis, waarin niemand aan zijn bestemming ontkomt.

Tommy Wieringa schrijft in zijn bestseller 'Joe Speedboot' over een groep jongens die een vliegtuig bouwt om de moeder van een klasgenoot naakt in de tuin te kunnen bewonderen. In een afgelegen loods klussen ze het vliegtuig in elkaar. Van de sloop worden 'achttien-inch-motorwielen' en de veren van een Opel Kadett gehaald, Joe ritselt een 'gladde propeller' op een sportvliegveld en zeil stelen ze van marktkooplui.
Het vliegtuig dat de pubers maken, kan in het echt ook vliegen, benadrukt Wieringa in interviews. "Joe Speedboot kan als handleiding gebruikt worden, mocht je ooit onverwacht een vliegtuig nodig hebben," vertrouwde hij NRC Handelsblad toe. Voor het schrijven van de passages in zijn roman over het bouwen van een vliegtuig, maakte hij gebruik van de expertise van bouwkunstenaar Joost Conijn.

'Joe Speedboot' was de gedoodverfde winnaar van de twee grootste Nederlandse literaire prijzen (Libris- en AKO literatuurprijs) maar Wieringa won niet. Inmiddels zijn de filmrechten van het boek verkocht en gingen al honderdduizend exemplaren over de toonbank. Het boek wordt vertaald in het Frans, Duits en Italiaans.

Een zin in het boek leverde hem ook nog de Tzumprijs 2006 op, de prijs voor de beste zin in verhalend proza van het afgelopen jaar. De winnende zin luidde: 'De knalpijpen glansden als bazuinen, de wereld leek te verschroeien in allesverzengend lawaai wanneer de jongens het gaspedaal intrapten met de koppeling in, alleen om te laten weten dat ze bestonden, zodat níemand daaraan zou twijfelen, want wat niet weerkaatst, bestaat niet.'

Voor Joe Speedboot zette Tommy Wieringa eigenhandig een promotiecampagne op. Ondanks goede recensies was (of is?) het boek slechts sporadisch te verkrijgen in de boekhandel. Hij schakelde tweehonderd vrienden, bekenden en andere relaties in om in hun boekhandel naar zijn roman te gaan vragen. Naar aanleiding van deze actie hield Boekblad een enquête onder boekverkopers:
17 februari 2005
Het aantal eigenzinnige boekhandels neemt af, vindt auteur Tommy Wieringa. Wat vindt u?
- Commercie gaat nu eenmaal boven eigenzinnigheid: 11%
- Ik schaam me wel eens voor onze commerciele insteek: 21%
- Wieringa heeft ongelijk: 11%
- Wie is Tommy Wieringa?: 57%

Ik was nooit in Isfahaan
Na het succes van Joe Speedboot, de roman waarmee Tommy Wieringa als een komeet zijn naam in de Nederlandse letteren vestigde, nu een bundeling literaire reisverhalen over de meest uiteenlopende plekken op de wereld.
De stilist in Wieringa is op zijn best als hij onbekommerd mag verhalen van vreemde gebieden en personen, dat blijkt eens te meer uit de verhalen over de meest avontuurlijke reizen. Deze verhalen, waaruit Wieringa vaak met veel succes voorleest, liggen aan de basis van zijn schrijverschap. We vergezellen de schrijver naar bekende en onbekende gebieden in de Caribische eilanden, Azië en Afrika. Maar ook naar Frankrijk, waar de schrijver een geliefde wil vergeten. Uit alle verschillende werelden en continenten komen de verhalen als bedoeïnen af op de geboren verteller en stilist die Wieringa is. 'De Sodade heeft een groot, warm lichaam en knort als een Russische grootmoeder in een bedstee', het is maar een van de vele vrolijke en originele vergelijkingen die dit boek rijk is. Dat leidt tot avontuurlijk en begeesterd proza, soms met een filosofische pendant zoals in de beste reisverhalen van Cees Nooteboom, soms met de emphatie van iemand als Lieve Joris, maar altijd met de kracht en het plezier van Tommy Wieringa zelf.

Websites: www.tommywieringa.nl, boeken.vpro.nl, www.epibreren.com, nl.wikipedia.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.